Професионалните гилдии се борят срещу инвазията на AI

Икономическите ползи от генеративните AI изискват синдикатите да адаптират посланията си към работодателите (снимка: CC0 Public Domain)

Филмови сценаристи казват, че ChatGPT не може да създаде по-добри ТВ предавания от хората. Радиолозите са уверени, че ще продължат да ги търсят за анализ на рентгеновите снимки. Пилотите се съмняват, че хората някога ще се чувстват комфортно алгоритъм да управлява самолетите. Тенденцията е ясна – професионалните гилдии се активизират срещу изкуствения интелект.

Изкуственият интелект бързо се развива и някои икономисти прогнозират, че технологията ще остави милиони служители без работа. В САЩ профсъюзите вече активно се борят срещу подобна опасност. В сесиите за договаряне с работодателските организации изкуственият интелект все повече се превръща в централна тема.

Профсъюзите твърдят, че компаниите са недалновидни, ако заменят работниците си с технология, която не може да се мери с човешкия творчески талант. Освен това е „пълна с грешки и изкривявания“.

Смели стъпки

Някои щатски профсъюзи наскоро направиха още по-смели стъпки – например филмовите сценаристи, които наскоро сключиха предварително споразумение с киностудиите и получиха уверение, че „няма да бъдат заменени“ от изкуствен интелект.

„Нашата индустрия се променя бързо“, каза Лесли Линка Глатер, президент на Гилдията на режисьорите на Америка, след като бордът на гилдията единодушно одобри предварителния договор. „Споразумението е нещо, от което се нуждаем, за да се адаптираме към тези промени.“

В други сфери схватката навярно ще бъде много по-объркана и по-дълга, според икономисти. Членството в профсъюзите е в упадък. Корпорациите имат все по-голяма власт в битките за договаряне.

Сега профсъюзите трябва не само да преоткрият своята стойност, но и да намерят послания, с които да успеят да убедят бизнес-лидерите. А последните трудно могат да дадат превес на аргументи, различни от намаляването на разходите.

Гласът на работниците

Битките за определяне на мястото на AI технологията сега ни дават ранна представа колко ефективен ще бъде организираният труд в защитата на работниците.

Дарон Ацемоглу, професор по икономика в Масачузетския технологичен институт, посочва, че няма причина да се вярва, че топ-мениджърите сами ще вземат правилните решения относно начина на използване на ИИ. „Имате нужда от гласовете на работниците“, категоричен е професорът.

Профсъюзите имат известен опит в борбата с технологичния напредък. През 50-те години на миналия век обединенията на работниците в автомобилостроенето се бориха да включат цифрови изчислителни машини в производството на автомобили, без да изместват хората на поточната линия. Складовите работници настояваха да не бъдат заменени от роботи. Офис служителите търсеха защита след възхода на интернет и цифрови инструменти като електронните таблици.

Сега е малко по-различно. Генеративният изкуствен интелект, който е в основата на продукти за създаване на творческо съдържание – текст, видео и аудио – ще се окаже предизвикателство, казаха експерти от индустрията.

AI може да произведе съдържание, което изглежда достатъчно истинно, креативно и правдоподобно, за да замени някои видове творческа дейност, например писането на начално ниво, преводите, пара-юридическите услуги. Някои компании са готови да заменят хората, въпреки че това може да им осигури работа с по-ниско качество, добавят експертите.

На масата за преговори

Картината ще изисква от синдикатите да адаптират посланията си, каза Ачемоглу. Те не трябва да влизат в дискусиите, заявявайки, че са напълно против изкуствения интелект. По-скоро, смята професорът, те трябва да подчертаят пред топ-мениджърите, че AI без адекватен човешки контрол може да породи редица грешки, да създаде ред главоболия, да подкопае нивото на свършената работа и в крайна сметка да опетни името им.

Вместо да се обявяват директно против AI, обединенията на гилдиите трябва да седнат на масата за преговори с ясно искане за участие на работниците при вземането на решения за внедряване на генеративните технологии, ясна концепция за ролята на служителите при използване на AI алгоритмите и да „рекламират“ технологията като инструмент, който се използва за увеличаване на творческата работа, а не като неин заместител.

Коментари по темата: „Професионалните гилдии се борят срещу инвазията на AI”

добавете коментар...

  1. Истина

    Подкрепям предишния коментар – НЯМА ИИ има само една програма адски много сложна но е програма и е на основата на Невронна мрежа което било Подобно на как се Предполага че работи мозъка – с други думи даже няма и симулация на ИИ няма и съзнание дори и една маймуна в зоопарка може да се разпознае в огледалото ако е орангутан де. Така че докога ще е това чудо нали беше закон само за 3 дни а отива на година вече.
    И ма професии които са просто само за програмиране като лекарските – те отдавна не искат и неучат нищо ново само пишат рецепти и поради простотията на пациентите продължава да се измъкват от правосъдие – а и няма и контрол. То всички държавни служители са така – лапат си едни големи заплати и нищо не правят буквално може да се ковне от Чатбота една програма да ги замени и да не хаби еНВидия ускорители и ел. енергия за невронната мрежа а не за ИИ.

  2. Фалшива тревога

    Все още няма истински универсален работещ изкуствен интелект. Все още всичко е на ниво алгоритми предварително създадени и модели описани от човек. Това не е истински AI, а просто инструменти които пак се управляват от човек, бизнесмени и компании.

Коментар