Microsoft премества AI специалисти от Китай в Канада

В технологичната индустрия се разгаря битка за кадри в сферата на изкуствения интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft прехвърля водещите си изследователи в областта на изкуствения интелект от Китай в Канада, което предполага затваряне на най-важния център за обучение на талантливи инженери в Поднебесната.

Базираната в Пекин компания Microsoft Research Asia (MSRA) започна да издава визи за топ професионалисти в областта на AI, които да бъдат прехвърлени в нейния изследователски институт във Ванкувър, съобщи Financial Times, позовавайки се на осведомени източници.

Публикацията твърди, че софтуерният гигант планира да премести между 20 и 40 служители на MSRA в нова лаборатория, в която работят експерти от цял ​​свят.

Така нареченият „план Ванкувър“ е отговор на повишеното политическо напрежение между САЩ и Китай, както и маневра, целяща да попречи на най-добрите специалисти да бъдат преместени в местни технологични компании.

Двама служители на MSRA потвърждават, че наскоро са получили предложения за работа от китайски интернет компании, но са отказали и сега кандидатстват за виза и последващо преместване в Канада.

„Докато Microsoft има дълбоки връзки с Китай, е рисковано да държим най-добрите си изследователи тук, особено служителите, които се занимават с машинно обучение. Съществува риск китайските компании да откраднат таланти или властите да тормозят служителите. Обсъдихме тези рискове на вътрешни срещи”, казва един от служителите на MSRA.

„Ние създаваме нова лаборатория във Ванкувър, която ще бъде организационно обединена с MSRA и проектирана да осигури по-добро взаимодействие с инженерните екипи от Ванкувър. Лабораторията ще бъде обслужвана от хора от други лаборатории на MSR по света, включително Китай“, се казва в изявление на Microsoft.

Решението за прехвърляне на водещи AI изследователи от Китай в Канада може да предизвика гнева на местните власти, които искат да привлекат таланти от чужбина да работят за китайски компании чрез щедри безвъзмездни средства и престижни позиции.

Що се отнася до Microsoft, компанията оперира в Китай повече от 30 години и успя да запази силно присъствие в страната, въпреки че други западни технологични гиганти като Google, eBay, Facebook и Uber бяха принудени да напуснат китайския пазар.

Microsoft разработи локализирани версии на своите популярни продукти за китайския пазар, включително операционната система Windows и пакета Office, както и интернет търсачката Bing.

Коментари по темата: „Microsoft премества AI специалисти от Китай в Канада”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Само така. Бой по каските, много инвеститори вече се оттеглят от червените кръвопийци, които си показаха зъбите и се съюзиха с баш червените кръвопийци.
    Ако след 20 год г върнат в пещерите няма да рева, със сигурност.

Коментар