Huawei спечели най-големия търг за 5G оборудване в Китай

Huawei ще достави повече от половината 5G базови станции за мрежата на China Mobile
(снимка: Huawei)

Китайската компания Huawei значително подобри прогнозата си за продажбите на смартфони през 2023 г. и спечели най-големия търг в Китай за доставка на базови станции за мрежи от пето поколение (5G), организиран от China Mobile.

Поредица от добри новини за Huawei привлякоха вниманието на медиите. По-рано тази седмица стана ясно, че Huawei е победител в търга за 5G базови станции на China Mobile, най-големия мобилен оператор в Китай и по света. Според хонконгския South China Morning Post, Huawei е получил повече от половината от общите поръчки на 5G базови станции за 2023 и 2024 г.

Целият договор с оператора включва инсталиране на почти 87 хиляди 5G базови станции с различни честотни ленти на обща стойност около 7,9 милиарда юана (1,1 милиарда щатски долара). В диапазона от 2,6 до 4,9 GHz ще бъдат инсталирани около 63 800 станции, а в честотната лента 700 MHz операторът ще разполага с около 23 100 станции.

Междувременно публикация на Securities Daily твърди, че Huawei наскоро е преразгледала плана си за доставка на смартфони през настоящата година. Първоначално, през 2023 г. компанията трябваше да пусне на пазара около 30 милиона устройства, но сега очаква резултат от 40 милиона, което е с 30% повече от предишната оценка.

Напоследък продажбите на смартфони с китайския бранд се покачват, а водещите модели на Huawei, като P60, MateX3 и други, се радват на „доста задоволително търсене“. Това се случва въпреки продължаващите строги санкции от САЩ, които отрязаха почти изцяло китайския производител от американски доставчици, вкл. Intel и Qualcomm.

Фактът, че Huawei се е адаптирал да работи в трудни условия, косвено се потвърждава от данните на анализаторите на Omdia. От доклада им за първото тримесечие на 2023 г. стана ясно, че в десетте най-добри марки смартфони в света Huawei е единствената, която бележи двуцифрен ръст на доставките в периода януари-март, считано на годишна база.

Omdia изчислява, че през последното тримесечие Huawei е доставила 6,5 милиона смартфона, което е с 14,3% повече отколкото преди една година. В резултат на това компанията остава на 10-то място в рейтинга с пазарен дял от 2%. Със същия дял Huawei завърши 2022 г., доставяйки 28 милиона устройства.

Резултатите на китайския доставчик контрастират със спада в смартфон индустрията като цяло. Глобалните доставки на смартфони през януари-март 2023 г. са намалели с 12,7%, в сравнение със същия период на 2022 г. Рецесията обхваща на практика всички основни доставчици.

Така например, доставките на Samsung намаляха с 18,03%, докато Xiaomi регистрира спад от 22%. Освен Huawei изключение прави и Apple, но доставките на смартфони с американския бранд се увеличават само с 0,1%, според Omdia.

Коментар