Цените на полисилиция са в режим на „свободно падане“

Производството на полисилиций в Китай продължава да надвишава търсенето, цените се сриват (снимка: CC0 Public Domain)

Цените на пазара на полисилициеви фотоволтаични технологии в Китай продължават своето „свободно падане“, обяви пазарният анализатор OPIS Solar в новия си доклад. Разгаря се ценова война между производителите и тя ще продължи в близка перспектива.

Цените на полисилиция в Китай, оценени от OPIS, продължиха да чупят рекорди. Те се гмурнаха още по-ниско до 78 CNY, което прави $10,96 за килограм. Това е най-ниската има стойност от почти три години насам.

Според анализаторите, това „оставя бурно обсъжданата психологически граница от 100 CNY за килограм да диша праха“. Регистрираният спад от 27,44% се утвърждава като най-драстичен процентен срив от миналата седмица и сега вече представлява най-големият процентен спад за 2023 г. в цените на полисилиция в Китай.

Този рязък спад се случва, тъй като основните пазарни условия в Китай остават непроменени: производството на полисилиций продължава да надвишава търсенето. В действителност транзакциите се извършват с 10% под цифрите, цитирани официално – както от големи, така и от малки фабрики, а производителите на подложки вече имат доста силна позиция за преговори, когато правят поръчки за покупка на полисилиций.

С изключение на няколко видни бранда, повечето производители на полисилиций в момента не могат да пробият дори на цени между CNY70/kg и CNY80/kg. Бруталната ценова война е в разгара си, отбелязват анализаторите.

Очаква се водещите производители да продължат да водят ценова война, като се възползват от по-ниските си производствени разходи и по-големия производствен мащаб през настоящата и следващата година, за да лишат малките и по-нови играчи от пазарен дял. По този начин те ще се стремят да запазят доброто си положение в бизнеса с полисилиций, когато сегментът е изправен пред значително свръхпредлагане.

Коментар