Европейците не се хвърлят на Android устройствата


Операторите в Европа се постараха да вдигнат продажбите на телефони с операционната система на Google – Android, но потребителите демонстрираха твърде слаб интерес към тях, съобщи изследователската компания IDC, цитирана от Ройтерс.

Android успя да привлече доста внимание сред специалистите по мобилни комуникации, особено след като Motorola и Sony Ericsson избраха този софтуер за най-новите си модели.

В Западна Европа, която е най-интересният пазар за производителите на смартфони, пазарният дял на устройствата с Google Android нарасна до 5,4 процента през септември в сравнение с 4,2% през юли. Това обаче е твърде малко, според анализаторите.

Потребителският интерес към операционната система на Google е слаб и продажбите са под очакваното, казват от IDC. Според тях, потребителите разпознават марката Google, но все още не са наясно какво е Android.

Липсата на достатъчно устройства не помогна за повишаване на информираността, макар че се очаква това да се промени с появата на устройства от LG, Samsung, Sony Ericsson, Motorola и други.

Засега глобалният лидер при операционните системи за телефони Symbian – използвана активно от Nokia – продължава да бъде номер едно ОС в Западна Европа с 48% пазарен дял.

Междувременно статистиките сочат, че на хардуерната арена Samsung догонва Nokia. Пазарният дял на Samsung Electronics е достигнал 30,5 процента за последното триемсечие, докато пазарният лидер Nokia се е смъкнал до 35,3 процента.

Разпределенито на първото и второто място все още е в полза на финландския производител, но “ножицата” между нея и най-близкия й конкурент се затваря. Nokia се оказва изправена пред доста сериозен съперник в лицето на Samsung и това ще важи с пълна сила през 2010, прогнозират от IDC. 

Коментар