Черната дъска вече е бяла… и интерактивна

На тази дъска чрез мултимедиен проектор се извежда съдържанието от дисплея на компютъра

Едно от полезните хай-тек изобретения в образованието са „интерактивните бели дъски”. Тя представлява екран, на който чрез мултимедиен проектор се изкарва съдържанието на дисплея на компютъра.

Дъската практически е специален компютърен екран. Т.е. всяко приложение, пуснато на компютър, може да се покаже на дъската.

Разликата с традиционния екран е, че ако трябва да се правят някакви промени и стартирания по софтуера, това става от самата дъска, а не чрез мишката или клавиатурата. Т.е. човекът може да се държи точно като преподавател, който стои до дъската и пише по нея, а не като говорител, който гледа в лаптопа, докато слушащите гледат него.

На дъската може да се пише, рисува, редактира, а също така от нея може директно да се принтира, запаметява и съхранява. Екранът има резолюция от 4096 х 4096 и това я прави своебразен голям таблет. Богатият софтуер притежава разнообразни функции и дава възможности за ъпгрейд.

Работата с дъската е изключително лесна и не изисква специфични технологични познания. Това я прави подходяща за ползване във всякакви области и от непрофесионалисти – напр. учители по история, по езици и пр, от презентатори на хуманитарни теми като екология, медицина и пр. Усвояването на работата с дъската е не по-сложно от усвояването на работа с класическата черна дъска и тебешир. Но функциите са много повече.

Чисто технически, включването на дъската е просто. Тя се свързва към серийния порт, а проекторът се свързва към VGA изхода. На компютъра са инсталира специален софтуер и… всичко е готово.

Комбинацията от интерактивни качества на компютъра и доказаните обучаващи качества на „дъската” прави тази технология подходяща за сферата на образованието, за фирмите занимаващи се с курсове, а също и за корпоративни презентации.

Дъските се предлагат в различни размери – 58, 77 и 88 инча, съобщиха от доставчика на българския пазар КомпютърНет.бг.

Коментар