Семантична технология на Сирма призната за пробив

Новаторско семантично търсене и анализ на тенденции бяха демонстрирани на 5-тата международна конференция за семантичен уеб (ISWC 2006) в Атина (Джорджия, САЩ). Разработката  се базира на платформа на Онтотекст, лабораторията за семантични технологии на Сирма Груп.

Водещи експерти са оценили представената от Атанас Киряков и Борислав Попов технология като пробив в областта, съобщиха от Сирма. На “индустриалната част” от конференцията са присъствали всички водещи доставчици на семантични технологии, вкл. IT гиганти като IBM, HP и Oracle.

Новата функционалност се базира на модула CORE на платформата за семантично анотиране KIM. CORE включва ефективен анализ на “взаимно появяване” на именовани обекти (Named Entities), осъществен на базата на семантични анотации. Технологията може да се използва за няколко цели: извличане на връзки между обекти, фасетно търсене и хронологично проследяване на популярност.

Презентацията, озаглавена “Как съвместното появяване може да подпомогне семантиката?”, беше първото публично представяне на уникалните възможности на модула CORE. Представянето включваше демонстрация “на живо” на интерактивните потребителски интерфейси, базирани на CORE, върху 1 милион новини – корпус от най-значимите международни новини за последните5 години.

Коментар