Заловиха хакер, откраднал данни на 8,4 млн. души

Полицаи от отдела за борба с кибер престъпления в Сеул, Южна Корея нахлуха в офисите на две местни фирми, предлагащи секс по телефона и арестуваха шест служители. Обвиняват ги, че са проникнали в системите на техни конкуренти, за да откраднат информация за клиенти.

Между арестуваните е 32-годишният хакер с псевдоним Лий, съобщи theregister.com. С помощта на китайската хакерска програма X-Scan той и колегите му са атакували приблизително 12000 пъти сървърите на конкурентите.

Групата е обвинена в присвояване на лични данни за 8.42 милиона клиенти на конкуренцията. Разполагайки с тези данни, членовете на бандата са ги бомбардирали със 100 милиона текстови съобщения с порнографско съдържание.

Съобщенията са изпращани от Daepo телефони, регистрирани под фалшиви имена и без заплащане. Всяко от тези съобщения нормално струва 20 вона (3 цента), така че към обвиненията в хакерство се добавят и такива за кражба на самоличност.

Според полицейските следователи, бандата е насочила усилията си към най-редовните клиенти на телефонните секс услуги на конкурентните фирми. От кражбата тя е спечелила около 2.5 млрд. вона (2.7 млн. долара).

За пръв път полицията в Южна Корея успява да залови нарушители на закона, които разбиват защитите на няколко сървъра едновременно и задигат персонална информация от тях.

Коментар