Становище на vivatel във връзка с преносимостта на мобилните номера

Във връзка с нарастващия интерес към периода на въвеждане на преносимостта на мобилните номера в страната, представяме на вниманието ви становището на vivatel и припомняме твърдението на Първан Русинов, завеждащ отдел „Регулирани услуги” във vivatel, изявено по време на панела „Преносимост на номерата в мобилните мрежи” в рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа 2006:
„Въвеждането на преносимостта на номерата в мобилните мрежи от 1-ви януари 2007 г. ще доведе до още по-съществена и динамична промяна на позициите на мобилните операторите на пазара в краткосрочен план. Навременното въвеждане на преносимостта на мобилните номера ще има съществена роля за засилването на конкуренцията на мобилния пазар и превръщането й в по-ефективна. Преносимостта на мобилните номера е една от най-важните стъпки в процеса на либерализиране на мобилния пазар.
В този смисъл въвеждането на преносимостта ще донесе повече ползи за крайните потребители на мобилни услуги у нас. Позовавайки се на данни от страните от европейския пазар, Русинов прогнозира, че ниската цена за преносимост на номера, максимално опростената административна процедура и минималните неудобства в самата фаза на пренасяне на номера ще окажат най-голямо значение при вземането на решение за пренасяне на номер от страна на клиентите.
Същевременно, той акцентира върху обещанието на vivatel да отстоява интересите на крайните потребители при преговорите за въвеждане на преносимостта на мобилните номера. vivatel е открита за провеждане на прозрачен диалог с останалите мобилни оператори и се надява това да се случи възможно най-скоро. Защото навременното въвеждане на преносимостта на мобилните номера ще донесе единствено ползи за крайния потребител. Всеки клиент ще може да запази досегашния си номер непроменен, като смени мобилния си оператор. Това означава лесен достъп до най-атрактивните тарифни планове, без да се създава съществено неудобство за потребителя.

Коментар