Chrome ще преобразува и чете на глас PDF файлове 

Потребителите на Chrome скоро ще се сдобият с полезна функционалност за PDF файловете 
(снимка: CC0 Public Domain)

Google обещава да улесни взаимодействието на хора с лошо зрение с PDF файлове. Компанията добавя технология за OCR (оптично разпознаване на символи) към своя браузър Chrome, която ще конвертира PDF файловете в текст, правейки ги по-достъпни, особено на електронни четци. 

Очевидно, новата функционалност се отнася до PDF файлове, в които текстът е представен като изображение. Подготвяният помощен инструмент ще предложи и текстови описания на изображенията, съобщи Engadget. 

Функцията PDF-към-текст ще стане достъпна за потребителите през “следващите месеци”. Google също така планира да разшири тази функционалност извън браузъра Chrome по-късно през годината, без да уточнява кои платформи ще актуализира. 

Иновацията на Google е част от по-широка образователна инициатива, която включва лицензиране на приложения за училищни хромбук компютри и безплатен достъп до услугата Adobe Express в САЩ. Идеята е администраторите да имат по-строг контрол върху съдържанието, което учениците и учителите ползват на своите хромбуци. 

Така например, учениците няма да могат да копират и поставят текст от определени сайтове, използвайки генеративни AI инструменти, които им помагат да мамят по време на тестовете. Освен това потребителите на хромбуци ще бъдат улеснени при изключване на камерата или микрофона си, независимо къде се намират в Chrome OS. 

Функцията за гласово четене на PDF е предназначена предимно за образователни среди, където учениците със зрителни увреждания ще могат по-лесно да четат сканирани материали или научни статии.

Но това нововъведение ще направи интернет по-достъпен и за широката общественост. Не е необичайно уебсайтовете да предлагат информация в PDF файлове без текстов слой. Актуализацията ще направи тази информация достъпна за повече потребители. 

Коментар