Невронна мрежа обещава пробив в творческия AI 

Извънземно на разходка в Лас Вегас – изображение, генерирано от платформата SDXL 0.9 
(източник: stability.ai)

Актуализирана версия на невронна мрежа за генериране на изображения по текстово описание обещава фотореалистични резултати от своята работа. Това е моделът Stable Diffusion на компанията Stability AI. Новата версия SDXL 0.9 е способна да създава по-добри и по-реалистични изображения. 

Разработчикът описва новия AI модел като „пробив в творческите приложения на генеративния AI“ и подкрепя своето изявление с примери на изображения, създадени от модела Stable Diffusion XL и новата му версия SDXL 0.9 – фотореалистични визии на вълк, извънземно в Лас Вегас и човешка ръка с чаша за кафе.  

Във всички случаи, новата версия на модела предлага по-подробни и правдоподобни изображения. Stability AI добавя, че успехът е постигнат чрез значително увеличаване на броя на параметрите на актуализирания модел. 

Компанията подчертава, че SDXL 0.9, както всички предишни платформи, може да се изпълнява на домашен компютър. Системните изисквания включват 16 GB RAM и графична карта Nvidia GeForce RTX серия 20 или по-висока с 8 GB памет, Windows 10/11 или Linux. 

Човешка ръка с чаша кафе на морския бряг – изображеие, генерирано от платформата SDXL 0.9 
(източник: stability.ai)

Актуализираният модел скоро ще бъде достъпен в уеб услугата Stability AI Clipdrop, както и в приложението DreamStudio. Версия SDXL 1.0 се очаква да излезе като продукт с отворен код в средата на юли. 

Коментар