Nvidia за първи път може да инвестира в Европа

„Трудно да си представим по-добро място за инвестиране от Европа”, казва Дженсън Хуанг
(снимка: Nvidia)

След като Intel се активизира в Европа с проекти за два завода за чипове в Германия и трето предприятие в Полша, конкурентът Nvidia не остана по-назад и чрез своя основател обеща да инвестира в региона – за първи път в историята си.

Това съдбовно за Nvidia изявление бе направено от главния изпълнителен директор Дженсън Хуанг след среща с еврокомисаря Тиери Бретон, който наблюдава въпросите, свързани с развитието на вътрешния пазар в Европейския съюз.

Бретон смята, че Nvidia трябва да инвестира много повече в Европа и, че Старият континент е чудесно място за бъдещето на компанията, отбелязва Bloomberg в репортаж от срещата.

Бретон и Хуанг се засякоха на събитие, посветено на теми като модериране на съдържанието и разработване на системи с изкуствен интелект, в което участваха шефове на няколко американски компании от технологичния сектор. В личен разговор Бретон е поканил мениджъра на Nvidia да продължат преговорите следващия месец в Брюксел.

На пресконференция след срещата с европейския комисар Дженсън Хуанг заяви, че е много вероятно компанията да инвестира в проекти в Европа. „Причината за това е желанието на Nvidia да бъде глобална компания и е трудно да си представим по-добро място за инвестиране”, казва той.

Естеството на тези инвестиции все още не е уточнено, но като се има предвид, че самата Nvidia не произвежда продуктите си, вероятно става въпрос за откриване на изследователски центрове в Европа или създаване на нови центрове за данни, специализирани в разработване на системи с изкуствен интелект.

Американската компания е основен играч на пазара на хардуер за суперкомпютри и облачни изчисления. Продуктите ѝ станаха още по-актуални и търсени с бума в развитието на изкуствения интелект.

Коментар