Цените на SSD падат бързо: 1GB само за 4 цента

SSD-тата стават все по-достъпни, но не могат да настигнат класическия HDD
(снимка: CC0 Public Domain)

Цените на полупроводниковите дискове (SSD) продължават да падат. От януари до март средната цена намаля с 15-30%, а от март до юни SSD-тата поевтиняха с още 25%. Данните са за устройства с капацитет 1TB, 2TB и 4TB.

Средната цена на гигабайт SSD днес е само 6 цента в САЩ, отбелязва Tom’s Hardware. Според прогнозите на анализатори, това не е границата. Твърдите дискове (HDD) обаче остават далеч по-евтини – 1 GB струва само 1,4 цента.

Причината за спада в цените на SSD е известна. Търсенето на NAND флаш памет, на която са базирани този тип устройства за съхранение, рязко намаля. Според анализаторската група TrendForce, средната продажна цена през първото тримесечие на 2023 г. е спаднала с 15%, а през второто тримесечие се очаква допълнителен спад от 8-13%.

Междувременно, приходите на производителите от продажби на полупроводникови дискове са намалели с 47,3% през първото тримесечие, отчитат анализаторите. Изправени пред слабо търсене на дискове и памет като цяло, производителите трябва да натрупат запаси с надеждата да ги продадат на по-висока цена след няколко тримесечия.

Сега е моментът потребителите да надградят компютрите си, въпреки че тенденцията към намаляване на цените може да продължи още няколко седмици, съветват наблюдателите на пазара.

Цените на 1TB SSD дискове са паднали с до 50% от март насам. Бюджетният геймърски WD Black SN770 с интерфейс PCIe 4.0 NVMe може да се купи само за $50-60 в САЩ или около 5 цента на гигабайт. SSD без вграден DRAM кеш ще осигури номинална скорост на трансфер на данни до 5000 MB/s при последователно четене.

При по-бързите устройства летвата се вдига до 6-8 цента за гигабайт. Най-добре представящият се 990 Pro диск на Samsung струваше $169 през март, а сега е достъпен само за $84,99. На тази цена получавате номинални скорости на последователно четене и запис съответно от 7450 и 6900 MB/s.

Морално и технически остарели дискове с PCIe 3.0 и SATA интерфейси се намират на цена от $35 за 1 TB. Такива устройства обаче представляват интерес само за потребители, които надграждат стария си компютър, без да претендират за висока производителност.

Цените на 2TB SSD дискове паднаха с до 44% от началото на годината. В момента бюджетните PCIe 4.0 SSD дискове се продават за по-малко от $100, като повечето модели от висок клас са в диапазона $120-160.

Най-добрата оферта сред дисковете от висок клас е WD Black SN850X на $134 за 2TB или малко по-старият Samsung 980 Pro на $116. UD90 от Silicon Power се предлага за $77, или 4 цента за гигабайт, а скоростите на четене и запис са съответно 5000 и 4800 MB/s. Само по-бавните не-PCIe 4.0 SSD са по-евтини и то незначително от този модел.

Цената на 4TB SSD най-накрая стана достъпна за много потребители. Най-добрият по отношение на производителността с този обем е WD Black SN850X, който струва $299 или 7 цента за гигабайт. Вече споменатият UD90 от Silicon Power, но с капацитет от 4 TB, се продава за $174, което е малко над 4 цента за гигабайт. За старомодно 2,5-инчово SATA устройство производителят иска само $154.

През последните няколко седмици на пазара започнаха да се появяват устройства, използващи интерфейс PCIe 5.0, и тъй като са технически напреднали, те имат висока цена. Най-евтиният SSD с този интерфейс е Inland TD510, който струва $269 за 2TB и $177 за 1TB от Amazon в САЩ. През април, когато дискът за първи път се появи на пазара, той струваше $349 за 2TB модел и $199 за 1TB модел в Amazon.

Но все пак надплащането за интерфейса PCIe 5.0 по отношение на 1 GB е много по-високо от цената, поискана за устройства с PCIe 4.0 със сравним обем.

Като цяло експертите прогнозират, че тенденцията към поевтиняване на SSD ще продължи поне до края на второто тримесечие на 2023 г. Струва ли си да си купите SSD точно сега? Както винаги, отговорът зависи от вашите нужди.

Ако текущото ви устройство за съхранение е пренаселено, не се разстройвайте, че цената ще спадне с още 10-15% след няколко седмици. Ако имате нужда от диск днес, най-добре не отлагайте.

Коментар