Катастрофален одит на инсталираните вятърни турбини

Много от инсталираните вятърни турбини може да бъдат бракувани
(снимка: CC0 Public Domain)

До една трета от вятърните турбини на един от водещите производители в света се оказаха дефектни – с пукнатини в лагери и перки, според данните от одит. Това застрашава от срив глобалния капацитет на възобновяема енергия.

Преди два дни Siemens Energy AG обяви катастрофални данни, за които съобщава тематичното издание Еlectrek. Одитът показа „значително увеличение на степента на повреда на компонентите на вятърните турбини”.

До 30% от вятърните турбини на компанията, които вече са разположени по света, могат да бъдат бракувани – това е до 30 GW инсталирана мощност, еквивалентна на работата на 30 атомни електроцентрали. Това е невъобразим удар върху целия сектор на вятърната и възобновяемата енергия като цяло.

Проблемът засяга между 15% и 30% от турбините, произведени от Siemens Gamesa Renewable Energy SA, дъщерно дружество на Siemens Energy AG, отбелязва Ройтерс. По принцип, това са дефекти в лагерите и лопатките – от пълно разрушаване до пукнатини. За отстраняването на дефектите ще са необходими поне $1,1 млрд.

Заплахата от подобна дупка незабавно се отрази на акциите на Siemens Energy, които в петък паднаха с 37%. Провалът повлече надолу акциите на европейските производители на вятърни турбини – Nordex и Vestas, които са клиенти на Siemens Gamesa.

Уточнява се, че проблемът е засегнал основно наземни вятърни турбини. Но може да се окаже, че одитът просто не е стигнал до морските турбини, тъй като те са по-трудни за проверка. Освен това разрушаването на вятърни турбини е много по-опасно на сушата, тъй като застрашава живота и здравето на хората.

Днес над 132 GW вятърни турбини с компоненти на Siemens Gamesa са инсталирани по целия свят. Това се равнява на работата на 132 атомни електроцентрали. Загубата на една трета от този парк, а може би дори повече, ще бъде много, много разочароващо.

„Резултатът от този преглед се оказа много по-лош, отколкото можех да си представя. Проблемите с качеството надхвърлят това, което е известно досега, особено на сушата”, заяви пред репортери изпълнителният директор на Siemens Gamesa – Йохен Айкхолт.

Той увери, че компанията работи по тази тема, но това отнема много време и разходи. „Въпреки че това трябва да е ясно на всички, бих искал да повторя колко горчиво е за всички нас”, обобщи мениджърът.

Коментар