Облачният пазар расте. Кои са движещите сили?

Нововъзникващите цифрови технологии подхранват растежа на облачния пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на публични облачни услуги ще достигне 597,3 милиарда долара през 2023 г., което е увеличение от 21,7% спрямо предходната година (491 милиарда долара). Прогнозата е на изследователската компания Gartner.

Нововъзникващите цифрови технологии като генеративен изкуствен интелект, Web3 и метавселена са ключови двигатели на растежа на разходите за облачни услуги, казват анализаторите. Най-високи темпове на растеж (+30,9%) на разходите се очакват при IaaS решенията (инфраструктура като услуга). Бизнес разходите за PaaS (платформа като услуга) ще се повишат с 24,1%.

„В момента компаниите виждат облаците изключително като стратегическа платформа за цифрова трансформация, която изисква от доставчиците да създават по-сложни функции на фона на засилваща се конкуренция за цифрови услуги. В настоящата среда доставчиците на хипермащабни клауд услуги движат дневния ред на облачните изчисления”, коментира анализаторът Сид Наг от Gartner.

Според прогнозата, до 2026 г. около 75% от компаниите по света ще използват облачните услуги като основна платформа за дигитална трансформация на своя бизнес. Най-търсени са облачните решения на Amazon Web Services, Microsoft и Google.

Изследователската компания Forrester очаква, че глобалният пазар на публични облачни услуги ще расте с повече от 20% годишно и ще достигне 1 трилион долара до 2026 г., спрямо 446 млрд. долара през 2022 г.

През последните 10 години обемът на разглеждания пазар нараства с повече от 30% годишно, благодарение на Amazon Web Services (AWS), Alibaba, Google Cloud и Microsoft Azure. Според анализаторите, водещата на пазара платформа AWS помага на Amazon да работи в точка на рентабилност, докато Google Cloud отчита големи оперативни загуби на тримесечие.

Forrester очаква облачните инфраструктурни услуги да формират пазар от 500 милиарда долара до 2026 г., за който се борят най-големите клауд доставчици.

Според анализаторите на IDC, обемът на глобалния облачен пазар ще расте с 16,9% годишно. В своята прогноза експертите включват разходи директно за облачни услуги, свързани професионални услуги (стратегическо планиране, помощ при внедряване, техническа поддръжка и др.), както и разходи за хардуер и софтуер, използвани в облачната инфраструктура.

Обемът на глобалния пазар на услуги за облачна инфраструктура ще расте с 23,7% годишно и ще достигне 519 милиарда долара до 2027 г., прогнозира изследователската компания ResearchAndMarkets.

Коментар