Робот-трансформър ходи, шофира и лети 

Колелата на M4 за секунди могат да се превърнат в ротори на квадрокоптер 
(снимка: Caltech / YouTube)

Калифорнийският технологичен институт разработи трансформиращ се робот Multi-Modal Mobility Morphobot (M4) с размерите на дрон. Той може да променя формата си и – когато средата го изисква – да шофира, лети и ходи. 

Роботът е сглобен от електронни компоненти, двигатели и малък компютър, който решава каква форма трябва да приеме M4 в един или друг момент, разказва The Verge. Изследователският екип е оборудвал робота с колела, които за секунди могат да се превърнат в нещо като ротори на квадрокоптер. 

Според публикация в сп. Nature, роботът може да стои на две колела, за да ходи, докато другите две в случая функционират като ротори, поддържайки конструкцията изправена. Например, роботът може да вижда по-добре какво предстои или да преодолява труден терен, който ще бъде проблематичен за придвижване на четири колела. 

Създателите на робота са вдъхновени от образци от животинския свят като сурикати и моржове. Моделът е изграден върху платформата Jetson Nano – достъпна миниатюрна версия на компютъра на Nvidia, предназначен за роботика.   

M4 може да изпълнява “осем различни типа движения”, а в съобщение за пресата от института Caltech казват, че AI система позволява на робота да взима автономни решения въз основа на условията на околната среда.

Според разработчиците, в бъдеще роботът може да се използва в различни сценарии – например, за доставяне на ранени в болници или за изследване на други планети при космически мисии. 

Коментари по темата: „Робот-трансформър ходи, шофира и лети ”

добавете коментар...

  1. Българин

    Не ходи

Коментар