ЕС договори с ИТ гигантите правила за трансфер на лични данни 

Лицата и компаниите в ЕС ще получат по-големи гаранции за личните си данни 
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският парламент и представители на страните-членки на ЕС постигнаха споразумение относно разпоредбите, уреждащи трансфера на лични и корпоративни данни извън ЕС от технологични гиганти и други компании, както и гаранции, че властите в страни извън ЕС нямат достъп до тях. 

Миналата година Европейската комисия предложи проект на Закон за данните (Data Act). Документът описва принципите за регулиране на циркулацията на данни, генерирани от смарт устройства, автомобили и потребителски уреди. Законът е част от пакет, насочен към ограничаване на правомощията на американските технологични гиганти.  

Загрижеността на ЕС по въпроса се засили през 2013 г., когато бившият офицер от американското разузнаване Едуард Сноудън изнесе данни за програмата на правителството на САЩ за масово наблюдение, припомня Ройтерс. 

Според законопроекта, лицата и компаниите ще могат да управляват своите данни, генерирани от смарт устройства и машини – да ги копират или прехвърлят между платформи. Потребителите и компаниите получават правото да определят какво е позволено да се прави с тази информация. 

Законопроектът опростява процеса на преминаване към други доставчици на услуги за обработка на данни, въвежда мерки за защита срещу незаконното прехвърляне на данни от доставчиците и предвижда разработване на стандарти за оперативна съвместимост при използването им от различни субекти. 

Европейските производители напомнят за необходимостта от ограничаване на трансфера на данни към трети страни, като част от програмите за следпродажбено обслужване на оборудване. Siemens и SAP изразиха опасения, че може да има изтичане на данни, свързани с търговски тайни. 

Този аспект също е отразен в законопроекта: собствениците на данни могат да отказват искания при изключителни обстоятелства, ако техният трансфер може да доведе до „сериозни и непоправими икономически загуби“ и да подкопае икономическата жизнеспособност на субектите. 

Коментар