Подготвят смартфони с 24 GB оперативна памет

Увеличаването на RAM паметта на смартфоните е значителна крачка към по-висока производителност (снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на оперативната памет в смартфоните се увеличава. Ако по-рано 18 GB се считаха за максимум, който се среща много рядко, сега брандът Nubia на ZTE планира да увеличи този показател до 24 GB в своя нов модел RedMagic 8S Pro. Очаква се OnePlus също да направи стъпка в тази посока.

В началото на юли Nubia ще представи новия геймърски флагман RedMagic 8S Pro, според анонси в китайски социални медии. Смартфонът привлича вниманието с чипсет Snapdragon 8+ Gen 2 на 3,36 GHz и наличие на 24 GB оперативна памет. Това предизвиква удивление, тъй като по-рано Qualcomm спомена поддръжката на максимум 16 GB памет LPDDR5X за своя осемядерен чип.

Към момента производителите на памет Samsung и SK Hynix предлагат чипове с максимум 16 GB LPDDR5X или 18 GB LPDDR5, докато 24-гигабайтови модули все още не са посочени в общодостъпните каталози. Въпреки това с нови чипове, в които плътността на данните е удвоена до 16 Gb, скоро ще станат възможни смартфони дори с 64 GB оперативна памет.

Nubia предложи за първи път 18 GB RAM (LPDDR5) в смартфона RedMagic 6 Pro. По-късно Asus се присъедини към тенденцията с пускане на ROG Phone 5s. И двата смартфона използват чипсет от Qualcomm.

Останалите спецификации на RedMagic 8S Pro все още не са потвърдени. Предполага се, че смартфонът ще бъде оборудван с 6,8-инчов AMOLED дисплей с разделителна способност 2480х1116 пиксела и честота на опресняване 120 Hz. Според някои публикации, моделът ще има 1TB флаш UFS 4.0 и 50-мегапикселов сензор на Samsung.

Междувременно, очакваният OnePlus Ace 2 Pro също ще предложи 24 GB RAM. Предполагаемата дата за пускане на смартфона е през август.

Очевидно смартфоните с 24 GB RAM са близо до пазара. Това ще бъде значителна крачка напред в мобилните технологии, която ще подобри производителността и многозадачността на смартфоните.

Коментар