Apple отново доближи границата от 3 трилиона долара

Apple уверено върви към пазарна капитализация над 3 трилиона долара
(снимка: CC0 Public Domain)

В началото на годината пазарната капитализация на Apple за кратко надхвърли 3 трилиона долара, но не успя да се закрепи на тази позиция. Вчерашното постижение от 2,98 трилиона долара е събитие, достойно за вниманието на инвеститорите. Търговията приключи на $189,25 за акция, въпреки че дневните печалби бяха ограничени до символичните 0,63%.

Положителната динамика в ценните книжа на американската компания е улеснена от ентусиазма към технологиите за изкуствен интелект и очакванията на инвеститорите, свързани с края на периода на непрекъснато повишаване на процента на рефинансиране от паричните власти на САЩ.

Тоест, в момента няма конкретни сигнали за запазване на ръста на цената на акциите на Apple, а динамиката се подкрепя от общото настроение на инвеститорите по отношение на перспективите пред икономиката, коментира Ройтерс.

От началото на тази година акциите на Apple са поскъпнали с 51%, но те изобщо не са рекордьори по отношение на темповете на растеж, тъй като ценните книжа на Nvidia успяха да поскъпнат почти три пъти през това време.

Тримесечният отчет на Apple от май, въпреки че разкри спад в печалбите и приходите, все пак се оказа по-добър от пазарните очаквания и следователно активите на Apple се считат от инвеститорите за доста надеждни.

Анализатори от Wedbush Securities заявиха, че капитализацията на Apple може да достигне 4 трилиона долара след няколко години. Те вярват, че компанията ще успее да увеличи приходите си в сегмента на услугите до $100 милиарда до края на тази година.

Натрупаното отложено търсене на смартфони също добавя оптимизъм към оценките на анализаторите, тъй като до една четвърт от всички използвани iPhone устройства не са актуализирани от поне четири години. Това предполага, че пускането на iPhone 15 може да бъде началото на „малък суперцикъл на обновяване”.

Коментари по темата: „Apple отново доближи границата от 3 трилиона долара”

добавете коментар...

  1. Българин

    Как стават тези неща при намаляващи продажби. Ходи ги разбери пазарните неща. Нищо общо с реална икономика – производителност и печалба.

Коментар