Windows 11 добавя вградена поддръжка на RAR и 7-Zip архиви

Поддръжката на RAR и 7-Zip архиви вече е вградена в тестова версия на Windows 11
(снимка: Microsoft)

Microsoft изпълни свое обещание, като добави поддръжка на архиви RAR и 7-Zip в Windows 11, както и асистент с изкуствен интелект Copilot AI. Новите функции са включени в компилация под номер 23493, достъпна в канала за разработчици Windows Insider Dev Channel.

Тестерите ще забележат Windows Copilot в дясната странична лента на десктопа на Windows 11. Компанията обещава, че панелът ще работи паралелно с отворени приложения, без да ги припокрива и да им пречи. Така потребителите ще могат да се обърнат към AI за помощ по всяко време.

Захранван от изкуствен интелект, Windows Copilot може да задава въпроси, на които обикновено отговаря Bing Chat. Асистентът може дори да изпълнява някои системни команди, отбелязва The Verge.

Windows Copilot може също да се използва за анотиране на текст, подобно на страничната лента на Bing в браузъра Edge, и за генериране на изображения и текст. Очевидно паралелно ще се показва и подходяща реклама.

Тъй като това е ранна версия, Windows Copilot все още не е напълно функционален и засега потребителите могат да контролират чрез него само няколко основни настройки на Windows. Към момента няма поддръжка на външни разширения от т.нар. „трети страни”.

Windows Copilot е достъпен по всяко време в панел отстрани на десктопа
(снимка: Microsoft)

Тестовата версия на Windows 11 вече има интегрирана поддръжка за архивни файлове RAR, 7-Zip, tar, gz и др. В същото време компанията предупреждава, че все още не са изключени проблеми с производителността, които ще бъдат коригирани в следващите компилации на системата в Windows Insider.

По-рано, на конференцията за разработчици Bild, Microsoft обяви, че универсалната поддръжка за архиви в Windows 11 ще стане достояние на потребителите през септември. Освен това компанията планира да осигури не само отваряне, но и създаване на архивни файлове, но едва през 2024 г.

Друга нова функция е подобреният интерфейс за управление на звука в „бързите настройки”. Например, можете да оптимизирате звука поотделно за всяко приложение, добавени са също възможност за бърза смяна на устройства и комбинация от клавиши WIN+CTRL+V, която извиква аудио-миксера.

Коментар