ЕС и Япония с общи действия за оздравяване на чип-индустрията

ЕС, САЩ и Япония са решени да не допуснат нова криза в производството на чипове
(снимка: ASML)

Пандемията предизвика недостиг на чипове и подтикна американските власти към сътрудничество с чуждестранни търговски партньори, за да се справят с дефицита и да не допуснат бъдещи аномалии. Инициативата прерасна в закони за субсидиране на националната полупроводникова индустрия не само в САЩ, но и сред партньорите от Европейския съюз и Япония.

През юли японските и европейските власти могат да сключат споразумение за сътрудничество, което касае субсидирането на регионалните индустрии за чипове. Така двете страни ще се опитат да оптимизират разходите и да формират партньорски вериги за доставки, твърди Nikkei Asian Review.

Властите на САЩ също могат да участват в обмена на информация в тази област. Ще се усъвършенства системата за реагиране при извънредни ситуации, които възпрепятстват ритмичните доставки и производството на полупроводникови компоненти.

Партньорите се надяват по този начин да избегнат прекомерното финансиране на местното производство и нарушенията в доставките на полупроводникови компоненти.

Свръхпроизводството на чипове също няма да доведе до нищо добро. До подобна аномалия може да се стигне, ако правителствата се увлекат в субсидирането на предприятия, разпределени по цялата планета.

Японските власти все още не са склонни към дългосрочно планиране в тази област, отпускайки 14 милиарда долара субсидии за текущата и предходните години, докато САЩ заделиха 52 милиарда долара за пет години, от които 39 милиарда ще отидат за изграждане на предприятия за производство на чипове. ЕС ще отпусне 43 милиарда евро за чип индустрията до края на десетилетието.

Коментар