Европа изгражда втори суперкомпютър от екза-мащаб

Екзафлоповият суперкомпютър във Франция ще влезе в експлоатация през 2025 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Eвропейската комисия ще финансира създаването на втори суперкомпютър от екза-мащаб в ЕС. Високопроизводителната машина ще бъде разположена във Франция, съобщи Datacenter Dynamics.

Консорциумът Жул Верн е избран от EuroHPC JU (Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления) за домакин на бъдещия суперкомпютър. Машината ще се управлява от GENCI, френската национална агенция за високопроизводителни изчисления.

Очаква се HPC системата да бъде разположена в компютърния център TGCC, собственост на Френската комисия за алтернативна енергия и атомна енергия (CEA), който се намира югозападно от Париж.

Инвестициите в проекта ще възлязат на приблизително 542 милиона евро, от които до половината ще бъдат осигурени от EuroHPC. Приблизително 8 милиона евро ще инвестира Министерството на културата, образованието и науката на Холандия, а още 263 милиона евро ще осигури френското правителство.

Суперкомпютърът трябва да влезе в експлоатация през 2025 г. и ще се използва за решаване на сложни задачи, например високоточно моделиране на климата, термоядрен синтез, разработване на иновативни материали, създаване на цифрови близнаци и др.

В момента в TGCC се помещава системата Joliot-Curie HPC (22 Pflops), инсталирана през 2019 г. Първият суперкомпютър от екза-мащаб в Европа ще бъде комплексът Jupiter, изграждан в Изследователския център Юлих (FZJ), Германия. В същото време САЩ завършиха инсталирането на суперкомпютъра Aurora с производителност 2 Eflops.

Коментар