Технологичните акции с най-добро постижение от 40 години

Nasdaq регистрира най-високия си растеж от 40 години насам през първата половина на 2023
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичният индекс Nasdaq показа ръст от 32% през първата половина на 2023 г. Това е най-доброто полугодие, откакто Apple пусна Lisa през 1983 г., IBM оглавяваше списъка на най-скъпите технологични компания в САЩ, а Марк Зукърбърг дори не беше роден.

Резултатът е неочакван, предвид множеството събития, случили се през последните 40 години, коментира CNBC. През 1986 г. Microsoft излeзe на борсата и предизвиква софтуерен бум. През 90-те години се появиха браузъри, а дотком балонът набъбна, което доведе до бързо поскъпване на технологичните акции.

През последното десетилетие хай-тек компаниите достигнаха трилиони долари капитализация, превръщайки се в най-ценните в САЩ. Подобни резултати са още по-изненадващи, тъй като през 2023 г. икономиката на САЩ е на ръба на рецесия – това се потвърждава от мартенския крах на технологичната Silicon Valley Bank и най-високата основна лихва от 2007 г. насам.

Може би всичко е свързано със злощастната 2022 година, в която Nasdaq се срина с една трета – технологичните играчи трябваше активно да намаляват разходите и да повишават ефективността си. Но инвеститорите реагираха благосклонно на програмите за съкращения в компаниите от сектора.

Meta и Tesla, които активно се обезценяваха миналата година, поскъпнаха повече от два пъти от началото на 2023 г. Alphabet се обезцени с 39% през 2022 г., но се възстанови с 36% през 2023 г. Нито една от тези компании не е съществувала през 1983 г.

2023 година започна с бум на технологиите с изкуствен интелект и генеративните чатботове. Компанията OpenAI и нейната платформа ChatGPT станаха нарицателни, а проектът беше подкрепен от Microsoft. Милиарди се наливат в Nvidia, чиито ускорители се използват в AI системите на повечето компании. През първата половина на годината акциите на Nvidia се покачиха със 190%, а капитализацията ѝ надхвърли 1 трилион долара.

Ръстът на Apple не беше толкова рязък, колкото този на Nvidia, но все пак възлиза на впечатляващите 50% – в петък компанията затвори търговската сесия за първи път с капитализация от над $3 трилиона. Приходите на Apple за цялата 1983 г. са били 1 милиард долара, колкото компанията печелеше на ден през първото тримесечие на 2023 г.

Apple все още разчита на iPhone като основен източник на приходи, но през отчетния период компанията обяви очилата за смесена реалност Vision Pro с цена от $3500, които станаха първият голям продукт на Купертино от 2014 г. насам. За сравнение, компютърът Apple Lisa се продаваше за 10 000 долара, поради което не можа да достигне до средния потребител.

За разлика от Nsadaq, други индекси не растат толкова стремително: общият S&P 500 се повиши с 16%, а индустриалният Dow Jones – само с 2,9%.

Инвеститорите, които търсят предупредителни сигнали за втората половина на годината, не трябва да гледат далеч: украинската криза продължава, САЩ и Китай остават в напрегнати отношения, а пазарът на технологични IPO практически не съществува, с изключение на очакваното излизане на борсата на Arm. Инвеститорите и банкерите, анкетирани от CNBC, прогнозират тиха втора половина на годината, а самите компании все още смятат финансовото си представяне за предвидимо.

Коментар