ЕС е готов да субсидира японски производители на чипове

ЕС и Япония ще си партнират в чиповете, за да намалят рисковете за индустриите
(снимка: CC0 Public Domain)

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пътува до Япония тази седмица, за да засили връзките на ЕС с местните компании за полупроводници. Европа е готова да задълбочи сътрудничеството с Япония и, ако е необходимо, ще предостави субсидии на японски компании за изграждане на предприятия за чипове на своя територия.

В допълнение, Япония и ЕС ще работят заедно в областта на мониторинга на веригите за доставка на полупроводникови компоненти и освен това ще улеснят своите учени и инженери да посещават съответните приятелски региони, предаде Ройтерс.

Ако японски компании изразят желание да изградят предприятия в ЕС, регионалните власти са готови да им осигурят достъп до субсидии. Eвропейските власти отделиха 43 милиарда евро за стимулиране на производството на чипове в ЕС до края на десетилетието. Проектите на японски компании ще могат да претендират за част от тези средства.

Във вторник Тиери Бретон трябва да се срещне с представители на наскоро създадения консорциум Rapidus в Япония, който с помощта на американската корпорация IBM ще овладее производството на 2-нм чипове по договор до 2027 г. Интересът на ЕС към дейността на този консорциум се обяснява с факта, че белгийският изследователски център IMEC също е ангажиран с Rapidus.

Бретон повтори, че задълбочаването на сътрудничеството между ЕС и Япония в областта на полупроводниковите технологии не е насочено към ограничаване на развитието на Китай като такова: „Смятаме за необходимо още веднъж да изясним, че просто искаме да намалим рисковете”, заяви еврокомисарят.

Коментар