Продажбите на смартфони падат заради високата инфлация

Пазарът на смартфони се движи по низходяща траектория през настоящата година
(снимка: CC0 Public Domain)

От началото на годината повечето страни в света, включително развиващите се, страдат от високата инфлация, което се отразява негативно на потребителското търсене на електроника. В резултат на това световният пазар на смартфони е в упадък.

През първото тримесечие на 2023 г. на глобалния пазар са пуснати само 264 милиона смартфона. Това е с 13,2% по-малко от миналогодишните резултати за същия период, според тайванската изследователска агенция Digitimes Research.

От посочения обем 202 милиона умни телефони са навлезли на пазари извън Китай, на който се падат 62 милиона броя. Анализаторите отбелязват, че на пазарите извън Китай негативната тенденция е била по-ясно изразена – спадът е 14,9% на годишна база, докато доставките в Китай са намалели със 7,2%.

Пазарът на смартфони се движи по низходяща траектория и през второто тримесечие. Според оценките на Digitimes Research, доставките в периода април-юни са намалели с 6,4% на годишна база до 257 милиона единици.

Отчитайки негативната тенденция, експертите влошиха прогнозата си за цялата 2023 г. Очаква се годишният обем на доставките на смартфони да не надвиши 1,1 милиарда броя. Това е с 23 милиона устройства по-малко от предишната оценка, направена през март.

Освен това е понижена и прогнозата за 5G смартфоните. По-рано се предполагаше, че тази година производителите по света ще пуснат 679 милиона устройства с поддръжка на мрежи от пето поколение, но новата прогноза е за 577 милиона броя. Ако опасенията на анализаторите се потвърдят, тогава категорията 5G ще намалее като обем с 1,9% в сравнение с 2022 г.

Тайванската изследователска организация Market Intelligence & Consulting Institute (MIC) също предупреждава за предстоящия спад на смартфон индустрията. Според прогнозата, публикувана в края на юни, през 2023 г. пазара ще възлезе на 1,163 милиарда устройства. Това е с 3% по-малко от 2022 г. Експертите посочват като ​​основен негативен фактор „ниското търсене, поради инфлацията и несигурната макроикономическа ситуация″.

Междувременно анализаторите на IDC са убедени, че след спад от 3% тази година пазарът на смартфони ще започне да се възстановява. Очаква се през 2024 г. доставките на умни телефони да се увеличат с 6% и да надхвърлят 1,2 милиарда единици.

Растежът ще продължи и през следващите години: през 2025 г. пазарът трябва да се доближи до 1,3 милиарда броя, а до 2027 г. доставките на смартфони вероятно ще се върнат на нивото отпреди пандемията – малко под 1,4 милиарда устройства, прогнозира IDC.

Коментар