iPhone ще се сдобие с нови сателитни функции

Потребителите на iPhone ще получат разширени възможности за сателитни комуникации
(снимка: CC0 Public Domain)

Скоро в iPhone ще се появят нови възможности за сателитна комуникация, става ясно от документ на GlobalStar (партньор на Apple), изпратен до Федералната комисия по комуникации (FCC) на САЩ. Според анализатори, това е отговор на съвместния проект на T-Mobile и SpaceX за свързване на стандартни телефони към сателити.

„Системата MSS (Мобилна сателитна услуга) на Globalstar ще продължи да се развива с течение на времето и ще поддържа разширяващ се набор от функции и услуги директно от телефони в лицензирания спектър”, казват от телеком доставчика.

В момента компанията предлага набор от собствени сателитни телефони и работи за осигуряване на гласова и интернет свързаност към устройства на Apple. „В крайна сметка стотици милиони хора по света ще могат да се свържат с Globalstar в ситуации, когато свързаността е критична и наземните мрежи са недостъпни”, добавя операторът.

Засега сателитните възможности на iPhone 14 са ограничени до изпращане на текстови съобщения до службите за спешна помощ, когато клетъчната връзка не е налична. Успоредно с това, партньорства на AT&T и AST SpaceMobile, както и на T-Mobile и SpaceX, целят да осигурят интернет свързаност и гласови комуникации по сателит за стандартни потребителски смартфони.

Самата Apple също се интересува от нови възможности за сателитна комуникация в iPhone. Миналия декември компанията получи патент за мобилни сателитни трансивъри, предназначени за гласова комуникация и достъп до интернет.

Коментари по темата: „iPhone ще се сдобие с нови сателитни функции”

добавете коментар...

  1. Captain Buddy

    Много са адвансд, само дето дишат прахта на Хуауей Mate60Pro!
    Санкциите срещу Хуауей доведоха до технологичен скок за три години – 5-7 нанометра чипове, сателитни функции, нова операционна система, нови процесори to name but a few.
    Параден пример за прострелване в краката от САЩ.

Коментар