Изненада: Чатботът Bard предпочита iOS пред Android

Чатботовете с изкуствен интелект все още имат много несъвършенства
(снимка: CC0 Public Domain)

На въпроса коя операционна система е по-добра – Android или iOS, изглежда не само хората, но и популярните чатботове с изкуствен интелект не могат да намерят ясен отговор.

Наскоро в мрежата се появи туит, според който чатботът Bard, разработен от Google, е предпочел iOS пред Android, като дава подробни причини за решението си. Въпреки че това мнение на Bard стана изключително популярно, допълнителни експерименти разкриха, че ботът на Google не е твърд поддръжник на Apple и най-вероятно тази оценка се дължи на несъвършенството му.

Както наскоро съобщи потребителят на Twitter Джунейд Абдурахман, на въпроса „iOS или Android предпочитате?” ботът Bard отговори, че предпочита мобилната платформа на Apple. Това предизвика вълна от шеги в мрежата.

Порталът Android Authority реши да възпроизведе експеримента, като донякъде усложни задачата и размени iOS и Android в една и съща заявка. Оказа се, че на чатбота по принцип му е все едно кого хвали – той предпочита операционната система, която е посочена първа в предложението.

Но в някои случаи словоредът не играе специална роля. На въпрос дали Bard харесва Windows или Mac, чатботът винаги предпочита платформата на Apple, независимо коя операционна система е на първо място.

За щастие на Google, когато журналистите питат дали Android е по-добър от Symbian, ботът избира продуктите на родната компания, независимо от реда на думите в изречението.

Фактът, че дори малки промени в заявките могат да доведат до напълно различни отговори, е известен отдавна. Но новината, че редът на думите в изречението може да повлияе значително на резултатите от директно сравнение, може сериозно да навреди на репутацията на продукта.

Цялата история обаче има своите положителни страни – очевидно Google все още не инструктира бота да избира своите продукти в ущърб на конкурентните разработки.

Коментар