Китай ограничи износа на критични метали за чипове

Полупроводниковата индустрия е силно зависима от добива на критични метали в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай наложи ограничения върху износа на метали, използвани в производството на чипове и друга електроника, включително галий и германий. Много е вероятно подобно решение да доведе до по-високи разходи за производителите и да изостри геополитическото напрежение на фона на надпреварата за превъзходство в компютърните технологии.

По-конкретно ограничението се отнася до галий, германий и техните химични съединения. Продажбата им зад граница ще бъде контролирана от 1 август, съобщи Блумбърг, позовавайки се на информация от китайското Министерство на търговията.

Очаква се новите мерки да допринесат за гарантиране на националната сигурност и интересите на страната. Днес Китай е водещ производител на 20 критични суровини за полупроводниковата индустрия, включително галий и германий, и ключов играч в преработката и пречистването на тези суровини.

Китай е доминиращият световен производител на галий и германий, които намират приложение в електрическите превозни средства, отбранителната промишленост и дисплеите. Галият и германият играят важна роля в производството на набор от съставни полупроводници, които комбинират множество елементи, за да увеличат скоростта и ефективността на преноса на данни.

Азиатската страна контролира около 94% от световното производство на галий, според Центъра за разузнаване на критичните минерали на Обединеното кралство.

Сега компаниите, които искат да изнасят тези метали от Китай, ще трябва да кандидатстват за специални лицензи от Министерството на търговията, да обявят на кого възнамеряват да доставят суровините и как ще бъдат използвани. Ако се налага, отделните случаи ще се решават на най-високо държавно ниво.

Ограничителните мерки за износа на метали са пореден ход в глобалната игра за контрол върху технологиите, жизненоважни за индустриалния и отбранителния сектор. Вероятно подобна мярка ще доведе до влошаване на и без това изострените отношения на Китай със стратегическите му конкуренти, преди всичко със Съединените щати.

Галият и германият обаче не са съвсем редки или трудни за добиване. Китай поддържа цените им относително ниски, така че досега не беше изгодно тези метали да се добиват в други региони. И двата метала са странични продукти от обработката на други изкопаеми като въглища и боксит. При ограничено предлагане покачващите се цени биха могли да направят изгодно производството на галий и германий в други региони.

„Когато спрат да потискат цените, за Запада ще стане по-жизнеспособно да добива тези метали”, коментира Кристофър Екълстоун, директор на Hallgarten & Co. „За кратко време металите ще поскъпнат, но след това пазарното господство на Китай ще бъде загубено – същото вече се случи с други суровини като антимон, волфрам и редкоземни метали”.

В списъка на страните извън Китай, които произвеждат галий, влизат Япония, Южна Корея, Русия и Украйна, според CRU Group, фирма за анализи на металната индустрия. Германий се произвежда в Канада, Белгия, САЩ и Русия.

Наскоро стана ясно, че САЩ възнамеряват да забранят износа в Китай на всякакви изчислителни ускорители без специален лиценз – такива чипове са жизненоважни за AI технологиите и суперкомпютрите като цяло. Появиха се също информации, че Холандия и САЩ ще затегнат ограниченията върху доставката на оборудване за производство на чипове в Китай.

Коментар