Решение на КЗК провокира реакция от телекомите

Няколко придобивания в телеком сектора у нас породиха опасения от подкопаване на конкуренцията (снимка: CC0 Public Domain)

[обновена на 04/07/19:31 ] След като Комисията за защита на конкуренцията ЗК) разреши на Виваком да придобие „Нетуоркс-България” и още шест по-малки компании, последва реакция от страна на А1 Group, част от която е А1 България, и Групата PPF Telecom, която включва телекомуникационните компании Yettel и инфраструктурните телекомуникационни компании CETIN.

„Това развитие допълнително засилва опасенията, че регулаторните решения в последно време създават потенциален риск от доминираща позиция на една телекомуникационна компания, което не е в полза на потребителите в страната”, заявиха от А1 в писмо до медиите.

PPF Telecom, от своя страна, обяви, че е „обезпокоена от регулаторнo решение…, което на практика ще подкопае конкуренцията на телекомуникационния пазар в България и така ще доведе до създаването на доминиращ играч в ущърб на потребителите”.

Сделката беше спряна от ВАС и върната за преглед заради индикации за съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция и опасения за прекомерна концентрация.

„Евентуално разрешение на още едно придобиване в поредицата от поглъщания на икономически и инфраструктурно силни оператори би позволило на Виваком да придобие над 60% от пазара на разпространение на телевизионни програми и близо 40% от пазара на интернет. Подобна консолидация не само ще ограничи конкуренцията, но не работи в най-добрия интерес на обществото като цяло”, опасяват се от А1.

Случващото се, според телекома, е „особено притеснително в светлината на предстоящото решение за придобиването на най-големия оператор на широколентов интернет Булсатком. Според публично достъпната информация тази сделка е опит на United Group да придобие контрол над дейността на Булсатком без уведомление до КЗК и при съмнение за редица други законови нарушения. С нея, както и с придобиването на другите седем дружества, се създава още по-сериозен риск да се засилят пазарните позиции на един играч в ущърб на конкурентите и потребителите”.

С оглед стратегическата си роля в страната и региона A1 Group вече сигнализира и ЕК за опасенията си по повод „скритото изкупуване на Булсатком от United Group”.

Йетел България и PPF Telecom смятат, че решението на КЗК показва „явно незачитане на последните европейски решения, които предотвратяват сделки, които биха довели до концентрации на пазарна сила в отделни региони”.

Ако предложеното придобиване „Булсатком” от страна на Slovenia Broadband, едноличен собственик на Виваком, бъде одобрено, то ще доведе до „пълна концентрация на целия национален пазар и инфраструктурна мощ, далеч надхвърлящи нормалните прагове, признати на всички останали пазари в Европейския съюз”, заявиха още от PPF Telecom.

А1 очаква ясни правила и предвидима регулация, които да гарантират безпристрастни решения и честна конкуренция. „Надяваме се, че категоричната ни позиция ще алармира компетентните регулаторни органи на национално и европейско ниво, преди да се породят неблагоприятни последици за конкурентната среда”, подчертаха от телекома.

PPF Telecom съобщи, че възнамерява да повдигне тези въпроси пред Европейската комисия, като междувременно запазва всички свои права за защита.

В становище, разпространено до медиите във вторник, 7 юли, Виваком отхвърля „неоснователните опасения на конкурентите си Yettel и A1 след решението на КЗК”.

Българските пазари на фиксиран широколентов достъп до интернет и платена телевизия сa силно конкурентни, с многобройни пазарни участници, включително три национални и стотици регионални и местни оператори, заявиха от Виваком.

„Понастоящем Vivacom има дял от 31% от пазара на фиксиран широколентов достъп до интернет и дял от 33% от пазара на платена телевизия в България (въз основа на броя на абонатите). Пазарните дялове на А1 и на регионалните и местните участници на пазара на фиксиран широколентов достъп до интернет са съответно 28% и 35%, като Vivacom продължава да среща силна конкуренция на съответните регионални пазари, включително в Северна България”, гласи официалното становище.

За сравнение, в други части на Югоизточна Европа Deutsche Telekom държи над 60% от пазара на фиксиран широколентов достъп до интернет и платена телевизия в Хърватия и над 50% в Гърция (чрез контролните си дялове в местните оператори), посочват от телекома. Според изявлението на Виваком, А1 има почти 50% дял от абонатите на широколентов достъп до интернет в Австрия.

Коментар