Защо туитовете почти изчезнаха от търсенето в Google

Възможността на Google да обхожда Twitter е ограничена от промените в социалната мрежа
(снимка: CC0 Public Domain)

Google почти спря да показва туитове в резултатите от търсенето, поради новите правила на Twitter, които Илон Мъск въвежда откакто купи и пое управлението на социалната мрежа.

Скорошните промени в правилата на Twitter означават, че туитове и връзки към страници в сайта на социалната мрежа вече почти не се показват в търсенията с Google. Това се дължи на факта, че Twitter започна да контролира работата на търсещите роботи, които преди това имаха почти неограничен достъп до данните, публикувани в платформата.

„Наясно сме, че възможността да обхождаме Twitter.com е ограничена, което се отрази на способността ни да показваме туитове и връзки към страници в Twitter в резултатите от търсенето. Уебсайтовете могат да контролират достъпността на тяхното съдържание за роботите за търсене”, каза говорител на Google, цитиран от The Verge.

През последните няколко дни имаше големи промени в правилата на Twitter. В края на миналата седмица, например, нерегистрираните потребители загубиха възможността да преглеждат туитове.

По-късно Twitter намали броя на туитовете, които потребителите могат да преглеждат на ден, обяснявайки това решение с необходимостта да се ограничи достъпът до съдържанието на платформата за алгоритми за обучение на невронни мрежи.

Очевидно тези промени, които компанията нарече „временни”, са оказали влияние върху способността на търсачката Google да индексира страници от социалната мрежа и туитове на потребители. Напълно възможно е скоро ограничението за гледани туитове да отпадне, поне за търсачките.

Коментар