ЕС и Microsoft са към края на 10-годишен спор

Европейският съюз и Microsoft най-вероятно ще сложат край на десетилетния си спор на тема антиконкурентни практики и има изгледи това да се случи още следващата седмица, съобщи Ройтерс, позовавайки се на „трима души, добре запознати със ситуацията“. Идната седмица антитръстовите регулатори на ЕС ще приемат коригираното предложение на американската софтуерна компания за осигуряване на потребителите на достатъчно богат избор от уеб-браузери като част от операционната система Windows.

Решението ще позволи на Microsoft да се отърве от поредната солена санкция, след глобите й от страна на ЕС вече достигат общата сума от 1,68 милиарда евро, или 2,5 милиарда долара – все за нарушаване на антитръстовите разпоредби на Европа.

Корекцията в предложението на Microsoft за балотажния екран бе направена след оплаквания на браузерните производители Opera и Google. Те се оплакаха пред Еврокомисията, че само добавянето на балотажен екран не е достатъчно.

Последователността на имената на браузерите в прословутия балотажен екран ще бъде произволна и случайно генерирана, а не по азбучен ред, както беше в първоначалното предложение, е споделил един от тримата източници на Ройтерс. Така листата на балотажния екран е възможно най-неутрална.

Коментар