Трафикът на ChatGPT започна да намалява

ChatGPT се радва на аудитория от 1,5 милиарда души на месец, но забавя темпо
(снимка: CC0 Public Domain)

Месечният трафик на уебсайта ChatGPT е намалял през юни – за първи път от стартирането на услугата с изкуствен през ноември миналата година. Броят на уникалните посетители също е намалял, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на данни от анализаторската компания Similarweb.

Глобалният трафик на ChatGPT от настолни компютри и мобилни устройства през юни 2023 г. е намалял с 9,7% в сравнение с май; броят на уникалните посетители намалява с 5,7%. В допълнение, средното време, прекарано от потребителите на сайта, намалява с 8,5%.

Анализаторите обясняват тази динамика, първо, с изчезването на ефекта на новост на чатбота, и второ, с търсенето на генериращ изкуствен интелект с данни в реално време.

Първоначално популярността на ChatGPT нарасна с рекордни темпове: само за два месеца броят на потребителите на услугата надхвърли 100 милиона. Днес уебсайтът на проекта се посещава от 1,5 милиарда души на месец, което го прави един от 20-те водещи уеб-ресурса в света.

ChatGPT се оказа дори по-популярен от услугата за търсене Microsoft Bing, от която стана част. И дори Google беше принуден да пусне свой собствен чатбот Bard, базиран на генеративен AI.

През май излезе приложението ChatGPT за iPhone, което също може да е фактор за намаляване на трафика на сайта заедно с училищните ваканции – учениците използват активно AI при подготовката на задачи.

Изтеглянията на приложението на ChatGPT достигнаха своя връх на 31 май; към 4 юли AI чатботът e изтеглен 17 милиона пъти.

Тази година OpenAI, компанията, разработила платформата, очаква да спечели 200 милиона долара. В допълнение към ChatGPT, тя печели от достъп до API (приложен програмен интерфейс) на своите AI модели. Освен това само Microsoft е инвестирала около 10 милиарда долара в OpenAI.

Коментари по темата: „Трафикът на ChatGPT започна да намалява”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Генеративен, не генериращ

  2. Българин

    В началото беше яко. Проблемът е, че отговаря на добър английски за всичко, което го питаш (все пак е добре обучен large language model), но в много случаи пише пълни глупости. Няма как да се разчита на това.

Коментар