Създадоха покрив с менящ се цвят


Всички са загрижени за промените в климата и глобалното затопляне – от министрите и президентите до обикновения човек на улицата – в крайна сметка не можем просто да скочим в космоса, когато условията на земята станат нетърпими и животът се окаже невъзможен. Съответно все повече учени измислят енергийно ефективни решения, които да не увреждат крехката екосистема, в която живеем. Учени от технологичния институт в Масачузетс – MIT – са дали своя принос с разработването на „Термелеон“ – изобретение, грабнало годишната награда на университета за проектиране и изработка на материали. Термелеон е материал за покриви, който в зависимост от температурата променя цветовете си.

Термелеон – заигравка с думите, наподобяваща „хамелеон“ – се състои от плочки, изпълнени с полимеризиращ материал и гел, зависещи от температурата. Това позволява на материала да контролира поемането и отразяването на слънчевите лъчи чрез променяне на цветовете на гела. Така в горещия летен ден, когато слънцето напече, покривът ще стане бял, за да отразява топлината и да бъде хладно в стаите под този покрив. В студените зимни дни пък покривът ще стане черен, за да привлича и поема максимума от слънчевата енергия, което може да намали потребността от системи за отопление с електрическо захранване.

Според учените, температурата на промяна на цвета може да се контролира и да варира в интервала от 0 до 100 целзиеви градуса, а също и отвъд тези граници. При висока температура полимеризиращите частици от специалния материал се свързват с частици от гела, променяйки цвета му до бяло. Обратно, при охлаждане връзките се прекъсват и гелът става отново прозрачен, разкривайки тъмния цвят на оригиналното покривно покритие.

Надеждата на всички е, че технологията скоро ще достигне етап на масова употреба и че ще бъде ценово достъпна за всички.

Коментар