САЩ и Русия – топ-източници на спам

Русия в вторият най-голям в света източник на спам след САЩ – това докладва "Лаборатория Касперски" в отчета си за ноември 2009 година.

Лидерът в черния рейтинг САЩ е успял да постигне намаление на обема на генерирания спам с цели 10%. Сега държавата е генератор на 19,9% от световния спам.

Русия е изворът на други 8% от нежеланите съобщения в пощенските кутии на потребителите. Досегашният номер 3 – Бразилия – се измества на четвърто място с 6,3% от световния спам. Тя отстъпва „бронза“ на черната класация на Индия. Оттам идват 7,2% от досадните мейли.

Ноемврийската петорка на най-популярните теми не е претърпяла особена промяна, пише „Отворени системи“. Най-популярната категория е „образователният спам“ (24,3%), следван от „медицинския спам“ (14,7%). Популярни са още рекламите на туристически оферти и пътешествия (12,3%), които са се увеличили с 4%, рекламите на елитни превози (8,9%) и компютърните мошеничества (8,4%).

Измамниците постоянно се опитват да привлекат вниманието – а и доверието – на неопитните компютърни потребители посредством оферти за проследяване на чужди SMS комуникации, проследяване телефона на определен потребител (например на заподозрени в изневери съпрузи) и др. подобни.

Коментар