Мини дронове с AI унищожават избирателно вредните насекоми 

Миниатюрни дронове с безжично зареждане унищожават насекоми-вредители 
(снимка: PATS)

Холандска компания разработи технология за унищожаване на вредни насекоми в оранжерии с помощта на мини-дронове, инфрачервени камери и изкуствен интелект. Системата вече се тества, а доставките на пълното решение ще започнат до края на годината. 

PATS е разработка на инженери от едноименната компания към университета Вагенинген. Системата е предназначена за контрол на насекомите в оранжерии. Вредителите се засичат с инфрачервени камери и се унищожават с миниатюрни дронове, разказва за иновацията NewAtlas. 

Решението включва компоненти PATS-C и PATS-X. Първият от тях представлява набор от свързани с интернет инфрачервени камери, които са инсталирани в цялата оранжерия. Изображението от камерите се обработва от алгоритъм с изкуствен интелект, който засича насекоми, пресичащи въздушното пространство над растенията.  

Въз основа на данните за размера на насекомото и честотата на ударите на крилата му, системата идентифицира вида на насекомото. Ако то е представител на полезен вид, например пчела, системата не реагира. В противен случай PATS-X влиза в действие. 

Вторият компонент, PATS-X, се състои от един или повече миниатюрни дронове върху платформа за безжично зареждане. Когато бъде открит вредител, PATS-C активира дрона и го изпраща до местоположението – машината просто го нарязва с витлата си и се връща на “летището”.  

Основната версия на PATS-C вече се използва в 250 обекта в цяла Европа, како засега само информира клиентите за наличието на насекоми. PATS-X се тества и доставките се очакват тази година. 

Дроновете са позиционирани на платформа за безжично зареждане, от която излитат на “мисии”
(снимка: PATS)

Оказва се, че по време на полет двигателите на дроновете излъчват ултразвук в същия диапазон като прилепите. Поради това някои насекоми съумяват да избегнат PATS-X. От една страна, разработчиците вземат това предвид при създаване на навигационния алгоритъм. От друга страна, възниква идеята в оранжериите да се монтират високоговорители, които да възпроизвеждат тези звуци и да отблъскват насекомите. 

Коментар