AI дроновете берат само узрелите ябълки 

Платформата с дронове на Tevel си проправя път през ябълкова градина 
(снимка: Tevel Aerobotics Technologies)

Израелска фирма създаде роботизирана платформа с изкуствен интелект за бране на ябълки. Иновацията на Tevel Aerobotics Technologies в земеделието е реализирана съвместно с чилийската компания Unifrutti. 

AI контролира летящи дронове, захранвани чрез кабели от специална платформа. Те се движат между клоните и избират само зрели плодове без признаци на увреждане, разказва New Atlas. Брането на ябълки се извършва без участието на хора. Това е бъдещето на земеделието, казват разработчиците.

Обучен машинен интелект анализира външния вид на ябълките и дава команда за бране само ако плодът е с необходимата зрялост и без дефекти. Работата на платформата в експерименталната ферма показва изключително висока селективност на системата. AI значително намалява разходите за прибиране на реколтата, избирайки само най-качествените плодове за всяко преминаване на платформата.

Един обикновен работник не е способен да събира реколтата с прецизността на робот, поне не в разумен срок. А специално обучените комбайни за тази цел са рядкост.

Летящите дронове могат да работят, докато платформа получава захранване. Така на практика работата може да продължи безкрайно дълго време и дори на тъмно. За това няма специални пречки – просто трябва да настроите правилно филтрите за текущото осветление.

Захващането на ябълките от дроновете се извършва от вендуза с въздушно засмукване. Твърди се, че това решение минимизира увреждането на плодовете. Набраните ябълки се поставят също с дронове върху лентата на платформата, а от нея плодовете попадат в контейнери за транспортиране до пакетиращата фабрика.

За своите роботи-берачи израелската компания използва платформата на Darwin Harvesting Group и допълнтилно оборудване, включително 8 автономни дрона за събиране. Tevel очаква роботът да получи одобрение сред фермерите, които имат остра нужда от работна ръка по време на сезона на прибиране на реколтата.

Предложеното самостоятелно решение за бране на ябълки не е универсално и изисква специално засаждане и оформяне на овощната градина. Дроновете са ограничени както от дължината на захранващия кабел, така и от дълбочината на проникване в клоновете на тръбата с вендузата.

Всъщност градината трябва да изглежда като почти плоска пергола, а това от своя страна ще намали добива с оглед площта на засаждане. И все пак, ако този вид работа се извършва без участието на хора, това може да доведе до по-ниски цени на продуктите и подобряване на тяхното качество.

Коментар