Нов рекорд за пробег с 1 кг водородно гориво – кола измина 2488 км

Този прототип на кола с водородно гориво постави нов световен рекорд за пробег  
(снимка: Delft University of Technology)

Напредват разработките на технологии за превозни средства с водородно гориво. Наскоро европейски изследователи се похвалиха с нов рекорд за пробег с един килограм от екологичното гориво. 

Водородното гориво може да се използва в транспорта в два варианта: директно в модифицирани двигатели с вътрешно горене или за генериране на електричество в горивни клетки. Изследователи от Технически университет в Делфт, Холандия успяха да подобрят рекорда за пробег на превозно средство с един килограм водородно гориво – експериментален триколесен електрически автомобил успя да измине 2488 км. 

Предишният рекорд от 2056 км принадлежеше на прототип, базиран на Renault Zoe и оборудван с метанолови горивни клетки. Холандският Eco-Runner XIII вече е 13-то поколение на автомобила, чиято разработка започна през 2005 г. Колата не може да се нарече практична, защото в името на олекотяването на дизайна тя е загубила много потребителски качества, отбелязва Popular Science. 

Ниското, опростено возило е в състояние да побере един човек, масата на цялата конструкция не надвишава 72 кг, а максималната скорост е ограничена до 45 км/ч. За да се намали теглото, въглеродните влакна се използват не само за производството на прототипното тяло, но и за отделни елементи на окачването и кормилната система. 

По време на експеримент на затворена магистрала в Германия, група студенти се сменяха един друг в продължение на 71 часа, карайки прототип на всеки няколко часа. Само с 1 кг водород колата успя да измине 2488 км. 

Разработчиците на Eco-Runner XIII са обърнали специално внимание на намаляването на загубите във веригата на преобразуване на водород в електричество за въртене на тяговия двигател. В резултат на това колата е снабдена с ново поколение водородни горивни клетки, които имат по-висока ефективност.  

Разбира се, ще бъде проблематично да се пусне такава кола в серийно производтво, но някои разработки на Eco-Runner XIII могат да бъдат приложени към по-практични возила. С около 56 000 превозни средства, задвижвани с водород, продадени по целия свят миналата година, мнозина виждат водорода като една от малкото разумни алтернативи на камионите с дизелови двигатели. 

Коментари по темата: „Нов рекорд за пробег с 1 кг водородно гориво – кола измина 2488 км”

добавете коментар...

  1. :o)

    Важното е Джип да може да мине с 10кг гориво 500 км. Оттам нататък грижи няма.
    Нито замърсяване на въздуха.

  2. Бай Х.

    Имам два въпроса. Колко е голям багажника и в града колко харчи?

  3. Anonymous

    Индиски Туктук на КРАВЕШКИ_метанолови горивни клетки.

Коментар