Microsoft се очертава като следващата компания с капитализация $3 трлн.

ChatGPT ще се превърне в двигател на по-нататъшния растеж на Microsoft 
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализатори прогнозират, че пазарната капитализация на Microsoft ще достигне 3 трилиона долара в близка перспектива. По-рано през годината тази бариера беше преодоляна от Apple. 

Данните на Nasdaq показват, че към 6 юли 2023 г. стойността на една акция на Microsoft е малко над $340, а пазарната капитализация на ИТ гиганта от Редмънд е $2,51 трилиона. От началото на годината тези стойности са нараснали с над 41%. 

Дан Айвс, анализатор от Wedbush, смята, че капитализацията на Microsoft ще надхвърли 3 трилиона долара в началото на 2024 г. Според експерта, невронната мрежа ChatGPT ще се превърне в двигател на по-нататъшния растеж на Microsoft и основно конкурентно предимство на компанията в борбата за пазара на изкуствен интелект, който според него ще достигне 800 милиарда долара през следващото десетилетие. 

В началото на 2023 г. Microsoft обяви нова, многогодишна инвестиция в разработчика на AI бота ChatGPT – компанията OpenAI. Microsoft не назова конкретна сума на инвестициите. Според Bloomberg и Semafor, става въпрос за 10 милиарда долара. 

Един пример за ефективна интеграция на изкуствения интелект в продуктите на Microsoft е поддръжката на невронната мрежа OpenAI GPT4 в търсачката Bing. След тази интеграция Bing започна да се радва на още по-голяма популярност със 100 милиона активни потребители дневно. Това дава представа за ефективността на технологиите за изкуствен интелект, разработени от OpenAI и интегрирани от Microsoft. 

Технологиите за изкуствен интелект се развиват бързо. Тази пролет AI направи качествен скок напред: излезе нова версия на ChatGPT, която се научи да генерира текстове до 25 хиляди думи, да описва изображения и дори успешно издържа адвокатски изпит. В света се наблюдава безпрецедентен интерес към AI технологията. Има стотици различни услуги, в които са вградени функции на изуствен интелект. 

За бизнеса използването на AI се превръща в необходимост и конкурентно предимство. С негова помощ компаниите подобряват бизнес процесите, качеството на продуктите и услугите, оптимизират разходите и увеличават печалбите. Сега решенията, използващи AI, намират широко приложение в търговията на дребно, ИТ и финансите, логистиката и производството. 

Дан Айвс смята, че очакваните допълнителни разходи на компаниите за внедряване на AI може да са значителни, дори за голяма технологична компания като Microsoft. Възможностите за монетизация, свързани с внедряването на изкуствен интелект и ChatGPT в облака, са шанс за трансформиране на цялата индустрия с Microsoft начело, заключава експертът. 

Коментар