Google пуска собствен мобилен процесор Tensor през 2025 г. 

Бъдещите смартфони на Google ще използват собствен процесор на компанията 
(снимка: CC0 Public Domain)

От години Google разработва архитектура за мобилни процесори, за да я използва в смартфоните Pixel, но все още интернет компанията е силно зависима в тази област от сътрудничеството със Samsung. Според някои източници, Google ще бъде готов с напълно собствен процесор Tensor G5 през 2025 г., а чипът ще се произвежда от TSMC по 3-нм технология. 

Първоначално се очакваше Google да пусне първия си собствено разработен мобилен процесор до края на 2022 г. и да го използва в семейството смартфони Pixel 2024. Процесорът с кодово име Redondo няма да се произвежда масово, но Google възнамерява да използва опита, натрупан по време на разработката му, за да създаде наследник, който ще се появи през 2025 г., отбелязва 9to5Google.

От технологична гледна точка, Tensor G5 ще бъде доста усъвършенстван чип. Освен, че ще го произвежда по 3-нм технология, TSMC ще използва Integrated Fan-Out оформление, което ще намали дебелината на корпуса и консумацията на енергия.

Процесорите Tensor, които излизат през 2024 г., ще продължат да се разработват в тясно сътрудничество със Samsung, въпреки че от поколение на поколение Google се опитва да увеличи дела на вътрешно разработените функционални блокове, които не са повлияни от корейския партньор.

Така изглежда архитектурата на мобилния процесор Tensor 
(илюстрация: Google)

Миналата година Google отмени пускането на лаптоп, базиран на семейството процесори Tensor. Проектът беше подкопан от проблемите на взаимодействието между екипите за разработка в САЩ и Индия, както и от голямото текучество на персонала в специализираните подразделения, според медийни публикации.

В същото време ръководството на Google не възнамерява да се откаже от по-нататъшното усъвършенстване на собствените си процесори, които могат да се използват в смартфоните Pixel. Това се потвърждава от информациите за появата на напълно собствен Tensor процесор през 2025 г.

Коментар