Amazon обеща повече Android приложения за Windows 11 

Онлайн магазинът Amazon Appstore ще предложи богат избор от Android приложения 
(снимка: Amazon)

 Много потребители на Windows компютри са изкушени от възможността да пускат любимите си Android приложения на своя РС. Microsoft и дори компания като Amazon работят активно в това направление, в резултат на което потребителите получават нови опции.  

Онлайн магазинът Amazon Appstore вече е достъпен за разработчиците на Android. Това означава, че потребителите на компютри с операционна система Windows ще получат повече Android приложения. 

След като фазата на предварителен преглед приключи, Amazon Appstore активно набира разработчици на Android, за да пренесат техните приложения към Windows, съобщи Extremetech. Тази инициатива ще увеличи значително броя на наличните Android приложения за потребителите на персонални компютри. 

Windows 11 въведе много нови функции, включително стартиране на приложения за Android. Гигантът в онлайн търговията Amazon вече предлага на разработчиците на Android възможност да пренасят своите приложения към Windows с минимални промени.  

Изпълнението на приложенията за Android в среда Windows се реализира чрез подсистемата на Windows за Android (WSA) – това е виртуална машина, която работи заедно с традиционните приложения за Windows. Потребителите могат да изтеглят приложения на трети страни и дори да накарат Google Play Store да работи, но Amazon Appstore остава единственият официален начин за инсталиране на Android приложения на РС. 

Първоначално Amazon Appstore включваше само част от приложенията за Android в своето портфолио, силно ограничена извадка от всички приложения за Android в екосистемата на Google. Сега, според Amazon, нейният магазин за приложения е „отворен за всеки“ и предлага инструменти, които да помогнат на разработчиците да персонализират своите приложения за Windows. 

„Очакваме с нетърпение много повече Android приложения и игри да се появят в Amazon Appstore за Windows 11“, казва компанията в блог публикация. 

Все още обаче не е ясно доколко разработчиците се интересуват от това. WSA не е инсталирана по подразбиране и освен това има строги системни изисквания. Ще ви трябват поне 8GB RAM (16GB препоръчително), 8-мо поколение процесор Ryzen 3000 или Intel Core и SSD. 

Инсталирането на WSA може да бъде объркващо, дори ако компютърът отговаря на изискванията. Това е пречка за много потребители на Windows 11 да използват приложения за Android на компютрите си. 

Достъпът до наличните приложения за използване чрез WSA става отидете в Windows Store и оттам в Amazon Appstore. Магазинът ще инсталира подсистемата, а тя, от своя страна, ще инсталира клиента на Amazon. От него можете да инсталирате приложения на Amazon или да изтеглите свои собствени, ако прогнозата на компанията за повече Android приложения за РС не се сбъдне. 

Несъмнено Amazon се ангажира да играе важна роля в интегрирането на Android приложения в екосистемата на Windows 11. Крайният резултат обаче ще зависи от активността на разработчиците.  

Коментар