Десетки компютри иззети от фирма в Стара Загора

При специализирана проверка за легитимността на използвания софтуер в офиса на фирма в гр. Стара Загора, занимаваща се с търговия на селскостопанска техника, са иззети десетки компютърни системи.

Към момента на проверката от Икономическа полиция, върху 27 броя компютри от общо 43 конфигурации в офисите на дружеството са открити голям брой копия на компютърни програми – собственост на компании членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС), за които не са предоставени документи, удостоверяващи законосъобразното им придобиване и използване.

Компютърните системи за иззети от служителите на МВР като доказателства по образуваното дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс, съобщиха от СИБС, с чието съдействие е проведена акцията. Работата по разследване дейността на дружеството продължава.

Проверката на територията на гр. Стара Загора бележи втория етап от обновената кампания на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, който ще се проведе още в районите на Велико Търново и Габрово и ще продължи до края на месец януари 2010 г.

В рамките на кампанията СИБС за пореден път ще инициира поредица от мероприятия, насочени към повишаване информираността на местния бизнес относно ползите от въвеждането на система за ефективно управление на софтуерните активи.

Недобросъвестните търговски практики в рамките на дистрибуторския канал също ще бъдат обект на внимание от страна на Сдружението, както с оглед преустановяване и санкциониране на нарушения, свързани с разпространение на нелицензиран бизнес софтуер, така и с оглед поощряване на лоялната конкуренция в ИТ сектора.

Коментар