М-Тел с три въпроса към правителството

Три въпроса по актуални проблеми повдигна М-Тел пред българското правителство на днешната кръгла маса, на която операторът представяше телеком индустрията.

Какви реални действия предприема новото правителство, за да възстанови директните чуждестранни инвестиции в страната, беше първият въпрос на главния изпълнителен директор Андреас Майерхофер. Той припомни, че България е страната с най-високи инвестиции в телекомуникационни услуги, формирайки 6% от БВП, при средно ниво за ЕС от 2,9%.

По данни на Световната GSM Асоциация, инвестициите в телеком сектора са най-ефективният двигател за общото развитие на икономиката и благосъстоянието на потребителите. Те са и основа за конкурентноспособността и благосъстоянието на Евросъюза като цяло. Конкретно в България инвестициите във високотехнологични мрежи и услуги възлизат на над 500 милиона евро годишно.

Докато обаче мобилната индустрия в страната се развива стабилно, не се наблюдава подобна тенденция на фиксирания пазар, където липсва каквато и да било регулация, и където една единствена компания монополист държи 95% от него, посочи шефът на М-Тел.

Той попита също какви стъпки е предприело правителството в посока развитие на широколентовия интернет в България. Според статистика на ЕС, България е на последно място в това отношение.

Навлизането на услугата в области като образованието и здравеопазването е много важно за развитието на българското общество. "Като цяло, се нуждаем от по-близко сътрудничество между нас като един от най-големите инвеститори в България и държавата, тъй като това би довело до по-бърза промяна в сферата на технологиите и телекомуникациите", каза Майерхофер.

Какви са плановете на българското правителство по отношение на големи инфраструктурни проекти, попита още CEO-то на най-големия мобилен оператор у нас. Строителството на магистрали и развитието на железопътната инфраструктура ще бъдат още един двигател за развитието на икономиката в страната и за привличането на нови чуждестранни инвеститори, посочи Майерхофер.

България трябва да се отърси от своя негативен имидж в чужбина, заяви той. "Непрекъснато четем за високото ниво на престъпност, за корупция, за отвличания – факти, които отблъскват потенциални инвеститори в тази страна. Необходимо е правителството да се съсредоточи върху реални действия – такива, които наистина имат смисъл, за да се възвърне положителния облик на българската държава", призова мениджърът.

Мобилтел подкрепя активно правителството в борбата му с организираната престъпност в частта с регистрацията на предплатени карти, но смята, че сроковете това да се случи са много кратки. Операторите са задължени да регистрират приблизително 6 милиона предплатени карти в рамките на само  три месеца. В други държави, сроковете са от 12 месеца поне.

Нещо повече, регистрацията няма да намали нивото на престъпността в страната. Ако човек реши да извърши криминално деяние със своя GSM, той просто ще закупи предплатена карта от чужбина, заключи Майерхофер.
 

Коментар