ЕС одобри придобиването на VMware от Broadcom 

Broadcom иска да диверсифицира своя бизнес отвъд пазара на чипове – към корпоративния софтуер, с придобиване на VMware (снимка: Broadcom)

Европейската комисия (ЕК) официално одобри придобиването на разработчика на софтуер за виртуализация VMware от Broadcom в сделка на стойност 61 милиарда долара. Условието е Broadcom да направи VMware отворена за всички играчи на пазара, които се интересуват от услугите ѝ. 

Обявена миналия май, сделката Broadcom-VMware е една от най-големите в историята и очаквано привлече вниманието на много антитръстови регулатори по света, коментира TechCrunch. Европейската комисия обяви планове да проучи сделката в дълбочина миналия декември, позовавайки се на опасения относно проблемите за конкуренцията, които тя потенциално може да създаде.

Органът за защита на конкуренцията на Обединеното кралство последва Европейската комисия през март тази година. Подробностите по тази сделка в момента се разследват и от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC).

Интересът на Broadcom към VMware произтича от желанието на компанията да диверсифицира своя бизнес и да се разшири отвъд пазара на чипове – към по-дълбоко навлизане в корпоративния софтуер. ЕК беше загрижена основно за това, че покупката на VMware, която разработва софтуер за виртуализация, предназначен за използване с хост адаптери на Fibre Channel, адаптери за устройства за съхранение и NIC (които Broadcom доставя), може да ограничи конкуренцията на пазара за такова оборудване, където Broadcom е основен играч.

С други думи, ЕК се притесняваше, че Broadcom може да ограничи или “влоши” производителността на софтуера на VMware на продукти от компании като Marvell, която разработва подобни на Broadcom хост адаптери за Fibre Channel.

Ето защо, едно от условията за одобрението на тази сделка от Комисията е ангажиментът на Broadcom да осигури гарантиран достъп до „API, материали, инструменти и техническа поддръжка“, както и съвместимост на софтуера за виртуализация на VMware с конкурентни хардуерни решения при същите условия, при които те ще бъдат използвани от самата Broadcom.

Ангажиментът на Broadcom ще продължи през следващите 10 години и ще бъде под прекия контрол на Европейската комисия, както и под надзора на „независим попечител“, назначен да наблюдава изпълнението му.

Сделката между Broadcom и VMware все още не е получила одобрението на всички участващи регулатори, но решението на Европейската комисия я приближава с една стъпка до окончателното приключване.

Коментар