Нов безжичен стандарт е 100 пъти по-бърз от Wi-Fi 

Li-Fi приемникът има миниатюрни размери – само 14,5 мм и скоро ще се появи в устройствата
(снимка: pureLiFi)

Идва ли краят на популярната безжична технология Wi-Fi, която всички ползваме? Организацията с нестопанска цел IEEE прие нов стандарт за безжична комуникация, базиран на оптично (чрез светлина) предаване на информация. Публикуването на Li-Fi (Light Fidelity) беше приветствано от производителите, които вече се опитват да внедрят такива решения, за да ускорят широкото възприемане и разпространение на новата технология за предаване на данни. 

Вместо радиовълни, Li-Fi предава данни чрез създаване на двоични кодове с помощта на трептяща светлина в оптичния диапазон. Като източник на светлина се използват обикновени LED лампи, а приемниците преобразуват фотоните обратно в информация. В същото време потребителите изобщо няма да забележат трептене, тъй като то е на честота над 60 Hz и не се възприема от човешкото зрение.

Li-Fi поддържа впечатляваща скорост на предаване на данни от 224 гигабайта в секунда (GB/s), което е 100 пъти повече отколкото при доминиращите в момента безжични Wi-Fi мрежи, отбелязва Toms’s Hardware в публикация за новия стандарт.

Идеята за използване на светлина вместо радиовълни отдавна се насърчава от общността на Li-Fi, включително от организации като pureLiFi, Fraunhofer HHI и Light Communications 802.11bb Task Group. Твърди се, че оптичната технология осигурява по-бързи, по-надеждни и сигурни връзки от най-новите технологии, вкл. Wi-Fi и 5G.

Компаниите, работещи по новота технология, по-специално pureLiFi, Fraunhofer HHI и Philips, успяха да интегрират Li-Fi оборудване в конвенционални системи за осветление в домове и офиси. А някои предлагат да се използват дори уличните светлини, фарове и стоп-светлини за предаване на данни, което потенциално ще осигури “комуникация” на интелигентни машини една с друга.

Очаква се с приемането на новия стандарт да бъде осигурена оперативна съвместимост на такива системи с алтернативи, базирани на Wi-Fi.

Според експертите, приемането на стандарта няма да доведе до изчезване на Wi-Fi, 5G и дори на кабелните мрежи – те все още имат някои важни предимства пред оптичните. Например, данните могат да се предават на много по-големи разстояния и дори през непрозрачни обекти. Някои от тези предимства обаче са и недостатъци на радиокомуникациите.

Предимствата на Li-Fi са не се свеждат само до високата скорост. Работата в оптичния спектър е по-надеждна, а ниската латентност прави изключително трудно прихващането на данни. Например, има значение, че Li-Fi светлината не прониква през стените, за разлика от Wi-Fi сигнала, така че предаването на данни е почти невъзможно да се прихване, тъй като не се разпространява извън помещенията.

Друго основно предимство на Li-Fi пред Wi-Fi и 5G е възможността за работа там, където радиомрежите вече са претоварени. Освен това технологията ще осигури силен и стабилен сигнал на места, където други безжични решения имат затруднения, например в тунели.

С публикуване на стандарта IEEE 802.11bb, производителите могат да бъдат по-уверени в бъдещето на технологията и да я прилагат по-широко, където условията позволяват. Например, pureLiFi, която се превърна в една от движещите сили зад приемането на технологията, вече е подготвила модула Light Antenna ONE за интегриране в свързани устройства. Елемент с размери само 14,5 мм се предлага на OEM производители за оценка и тестване.

Експертите очакват широка гама от Li-Fi-съвместими устройства да се появяват скоро на пазара, дори преди Световния мобилен конгрес през февруари 2024 г.

Коментари по темата: „Нов безжичен стандарт е 100 пъти по-бърз от Wi-Fi ”

добавете коментар...

  1. Пешо

    На практика почти всички управления на LED са с PWM, а тук честотата е доста извън тези диапазони. Никой човек (айде да е почти никой) няма да забележи или усети LiFi,

  2. Blah

    “В същото време потребителите изобщо няма да забележат трептене, тъй като то е на честота над 60 Hz и не се възприема от човешкото зрение.”

    Де юре е така. Де факто можете да попитате потребителите, чувствителни към монитори с подсветка с PWM, какво се случва с главата им като за изложени на трепкане.

    При тежките случаи може да се предизвика и епилептичен припадък.

Коментар