Предадоха данни по Wi-Fi на почти 16 км разстояние

Технологията Wi-Fi HaLow може да предава данни безжично на разстояние от километри
(снимка: CC0 Public Domain)

В пореден експеримент ентусиасти предадоха безжично данни през Wi-Fi на разстояние от почти 16 км. Специалистите от Morse Micro постигнаха рекорда, използвайки стандарта HaLow. В началото на година най-високото постижение по тази технология беше 2,9 км.

Безжичната Wi-Fi мрежа обикновено покрива много кратки разстояния и е насочена предимно към вътрешна среда. Но има опции за Wi-Fi, които осигуряват безжично предаване на данни на километри. Morse Micro постави рекорд като демонстрира предаване на данни на разстояние от 16 км!

В случая говорим за стандарта HaLow (802.11ah). Буквално в началото на годината Morse Micro постави рекорд на разстояние от 2,9 км чрез тази технология. Сега същият екип счупи собствения си рекорд, надминавайки го пет пъти отведнъж.

Скоростите на връзката при предишния рекорд, поставен на плажа в Сан Франциско, варираха от 11 Mbps на разстояние от 500 метра до само 1 Mbps на разстояние от 2,9 км. При новите тестове скоростите достигат пик от 2 Mbps на разстояние от 15,9 км.

Компанията отбелязва, че този рекорд изглежда трудно да бъде победен, поне със забележима разлика, тъй като разстоянието съответства на теоретичния максимален обхват на HaLow.

Технологията за безжично предаване на данни Wi-Fi HaLow беше обявена от Wi-Fi Alliance на CES 2016 в Лас Вегас. Тя се базира на стандарта IEEE 802.11ah и се разглежда като комуникационна основа за „интернет на нещата” (IoT).

Wi-Fi HaLow работи в честотния диапазон 900 MHz, благодарение на което има много по-голямо покритие. Освен това консумира по-малко енергия и поддържа сигнал с по-високо качество при преминаване през препятствия. Недостатъкът ѝ е, че не може да постигне високите скорости на класическия Wi-Fi.

Коментар