Битка на флагмани: Snapdragon 8 Gen 4 срещу Apple A18 Pro

Очакваният чипсет Snapdragon 8 Gen 4 изглежда е по-бърз от A18 Pro в многоядрен тест и го застига в едноядрения (снимка: Qualcomm / Gizmochina)

Преди броени дни Apple обяви новото си поколение смартфони с анонса на моделите iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max, които стъпват на най-добрия мобилен процесор на компанията – A18 Pro. Но как тази SoC се позиционира спрямо Snapdragon 8 Gen 4 на Qualcomm, който предстои да излезе и се счита за най-напредналият чипсет за смартфони извън екосистемата на Apple? 

Ето как изглежда сравнението между двете SoC, което са направили експертите от Gizmochina с уточнението, че то се базира на слухове относно характеристиките на Snapdragon 8 Gen 4, който все още не е пуснат на пазара.

Snapdragon 8 Gen 4 срещу Apple A18 Pro: спецификации

Моделите iPhone 16 Pro идват с чипсет A18 Pro. Той е  разработен по 3-нм процес на TSMC, има 6-ядрен CPU (2×4,05GHz+4×2,2GHz), 6-ядрен GPU и 16-ядрен Neural Engine (NPU), който е способен да изпълнява 35 трилиона операции в секунда. 6-ядреният графичен модул работи на тактова честота 1,45 GHz и поддържа хардуерно ускорен Ray Tracing (проследяване на лъчи).

Snapdragon 8 Gen 4 на Qualcomm, от своя страна, е базиран на 3-нм процес от TSMC, според предварителните информации. Подобно на A18 Pro, той също има две основни ядра, но с по-висока тактова честота – 4,37 GHz, и шест енергийно-ефективни ядра с тактова честота 2,78 GHz. Говори се, че този процесор е съчетан с GPU Adreno 830, който може да работи на тактова честота 1,25 GHz и също поддържа Ray Tracing.

Резултати от бенчмаркове

След като знаем какво съдържа всеки от двата процесора, нека да видим резултатите от тестовете. Snapdragon 8 Gen 4 наскоро се появи в популярната платформа за сравнителен анализ GeekBench с резултат от 2884 точки в едноядрен тест и 8840 точки в многоядрен тест. Заслужава да се отбележи, че този резултат е постигнат при работа на тактова честота 4,09 GHz, а не на 4,37 GHz.

От друга страна, A18 Pro на Apple получи около 3500 точки в едноядрения тест на GeekBench и 8200 точки в многоядрения тест. Това показва, че Qualcomm се доближава до Apple по отношение на едноядрената производителност и е по-бързо в многоядрения тест. Snapdragon 8 Gen 4 вероятно няма да надмине A18 Pro с едно ядро, но може да е по-близко до конкурента по този показател, отколкото предишното поколение.

Qualcomm е готов да пусне своя водещ чипсет следващия месец, така че окончателните спецификации и резултати от тестове предстои да бъдат актуализирани.

Коментар