Глътка въздух за Intel: голяма поръчка от военните

Intel си осигури дългосрочни поръчки от Министерство на отбраната на САЩ
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

Американската армия подаде ръка на изпадналия в криза процесорен гигант Intel. Компанията ще получи грант за разработване на модерни чипове за Министерството на отбраната на САЩ. Сделката е за 3,5 милиарда долара, съобщи Блумбърг.

Разсейват ли се облаците над чипмейкъра? Intel най-накрая видя нещо положително след поредица от провали и лоши финансови резултати. Компанията подписа важно споразумение с правителството на САЩ за доставка на чипове за армията.

Споразумението е част от секретната програма Secure Enclave на Министерството на отбраната на САЩ. В рамките на тази програма Intel ще получи 3,5 милиарда долара федерални субсидии за стимулиране на производството на модерни полупроводници за стратегически нужди на отбраната.

Просто казано, Intel ще разработи някои специализирани чипове за военната индустрия на САЩ и в бъдеще това може да доведе до много дългосрочни договори, коментират пазарните наблюдатели.

Междувременно, Intel се готви да разкрие широкообхватен план за промяна на бизнеса на компанията на предстоящото заседание на борда на директорите.

Според източници, планът включва продажба на мажоритарен дял в подразделението за FPGA чипове (придобитата Altera), замразяване на строителството на фабрика на стойност 30 милиарда долара в Германия и възможна продажба на производствени активи на Qualcomm.

В края на миналата седмица стана ясно, че Европейската комисия е дала зелена светлина на правителството на Полша да отпусне субсидия на Intel в размер на 1,9 млрд. долара, с която ще подпомогне проект на компанията за изграждане на завод за чипове в страната. Не е ясно дали Intel ще се възползва от тази възможност.

Коментар