Идва Bluetooth 5 – двойно по-бърз

Bluetooth 5 е двойно по-бързо от своя предшественик, като освен това покрива много по-голямо разстояние

Bluetooth 5 е двойно по-бързо от своя предшественик, като освен това покрива много по-голямо разстояние

Новият безжичен стандарт за предаване на данни Bluetooth 5, който идва да замени Bluetooth 4.2 и по-ранните версии, скоро ще стане достъпен за производителите и потребителите на мобилни устройства.

Bluetooth 5 е двойно по-бързо от своя предшественик, като освен това покрива по-голямо разстояние. Нещо повече, в много случаи преходът към версия 5 на стандарта няма да изисква покупка на ново устройство, като вместо това просто ще се актуализира фърмуерът.

Потребителите на смартфони, таблети, ноутбуци и други устройства с модули Bluetooth 4.2 и 4.2 LE ще могат лесно да преминат към Bluetooth 5 чрез обновяване на софтуера, уверяват разработчиците. При по-стари Bluetooth чипове, разбира се, това не би било възможно.

Устройствата с Bluetooth 4.2 обаче стават все повече и преходът към Bluetooth 5 ще зависи единствено от това колко бързо производителите ще напишат и пуснат обновления на фърмуера.

Bluetooth 5 поддържа предаване на данни на разстояние до 120 метра, или четири повече, отколкото предишните стандарти. Пропускателната способност е нараснала двойно и скорости от 2 мегабайта в секунда ще бъдат достижими през Bluetooth. Това не е съпоставимо с възможностите на Wi-Fi и LTE, но протоколът Bluetooth не се използва за достъп до интернет, а за съвсем различни задачи.

Първите устройства с модули Bluetooth 5 ще дебютират на изложението за потребителска електроника CES 2017 в Лас Вегас през януари 2017 г. Очаква се всички флагмански смартфони и таблети през следващата година да имат чипове, поддържащи новия безжичен стандарт.

Bluetooth 5 може да намери приложение и в системите за умния дом, носимата електроника, в дроновете и робототехниката, както и при синхронизация на мобилни устройства с автомобилни информационни системи. Несъмнено, новият стандарт ще пасне на концепцията за интернет на нещата (IoT).

Коментар