Новият стандарт Bluetooth 6.0 е точен до сантиметър

Подобрена технология Bluetooth ще позволи локализиране на устройства с изключително висока точност (снимка: CC0 Public Domain)

Експертната група Bluetooth SIG пусна нова спецификация на популярния безжичен стандарт. Една от ключовите характеристики на Bluetooth 6.0 е възможността за определяне на местоположението на устройствата до сантиметър, което ще повиши сигурността на достъпа до защитените зони и ще опрости търсенето на изгубени вещи. Предаването на данни и ефективността на доставката на пакети също са подобрени.

Това е първата голяма актуализация от пускането на Bluetooth 5 през 2016 г., последвана от допълнителни актуализации през 2019, 2021 и 2023 г. Bluetooth 6.0 обещава не само подобрения, но и квантов скок в безжичната свързаност, отбелязва TechSpot.

Основната иновация е технологията Channel Sounding, която според Bluetooth SIG осигурява „истинско” отчитане на разстоянието. Това подобрение позволява на потребителите да локализират устройства и различни аксесоари, които изискват висока точност на позициониране.

Channel Sounding осигурява също така високо ниво на сигурност, като гарантира, че само оторизирани потребители могат да отключват, например, врати или да имат достъп до защитени зони в сгради, оборудвани с безжични системи за сигурност.

Bluetooth SIG подчертава, че Channel Sounding ще бъде полезна и за разработчиците на приложения, които използват функцията за точно местоположение.

В допълнение към Channel Sounding, Bluetooth 6.0 предлага и други иновации, насочени към повишаване на ефективността на предаване и доставка на пакети с данни. Например, функцията Decision-Based Advertising Filtering ще подобри ефективността на сканиране чрез намаляване на времето, прекарано в сканиране на вторични канали.

Функцията Monitoring Advertisers пък ще подобри енергийната ефективност, когато не е възможно да се определи дали дадено устройство е в обхват.

А новият Isochronous Adaptation Layer ще „позволи предаване на по-големи рамки от данни в по-малки пакети на “канално ниво” и благодарение на нов режим на рамкиране, ще намали латентността, повишавайки надеждността в чувствителни приложения на технологията като периферни аудиоустройства.

Въпреки постоянните актуализации и въвеждането на нови функции, SIG не уточнява кога възможностите на Bluetooth 6.0 ще се появят в устройствата. Може да минат няколко години, преди спецификацията от 2024 г. да бъде възприета широко в потребителската електроника.

Коментар