Родителски контрол в YouTube и за тийнейджърите

Родителите ще имат представа какво правят децата им във видеопортала YouTube
(снимка: CC0 Public Domain)

YouTube обяви нова функционалност, която разширява родителския контрол с възможност за свързване на акаунт на родител с акаунт на тийнейджър. Това ще позволи на родителите да добият представа за активността на децата си в платформата, без да преглеждате самото съдържание.

„Свързването на акаунти ще позволи на родителите да получават известия за броя на изтеглянията, абонаментите и коментарите, оставени от техния тийнейджър”, казва YouTube в блог публикация.

Родителите също така ще получават известия по имейл, когато настъпят важни събития, като например качване на нов видеоклип в YouTube и YouTube Shorts или предаване на живо. В допълнение, родителите ще могат да видят всички промени в настройките за поверителност на видеоклипа.

Новата функционалност няма да засегне алгоритъма на YouTube, който вече е персонализиран за всеки потребител. „Самият факт на свързване на акаунти няма да повлияе на препоръките, които тийнейджърът вижда”, поясниха представители на YouTube в разговор с TechCrunch.

При свързване на акаунти родителите няма да могат да променят възрастта на тийнейджъра, посочена по време на регистрацията. YouTube ще разчита на информацията, която тийнейджърът е въвел при създаване на своя профил.

Новата функция е развитие на родителския контрол, който YouTube въведе през 2021 г. Тогава видеопорталът пусна тестови „контролирани” акаунти за деца „под възрастта за съгласие” за използване на онлайн услуги (в САЩ тази възраст е 13 години, в други страни може да е различна) и обеща да разшири функцията и за по-възрастни групи, което се случва сега.

Развитието на инструментите за родителски контрол е свързано с повишеното внимание към безопасността на децата в интернет и затягането на законодателството в тази област. Някои американски щати, като Юта и Арканзас, вече приеха закони, които ограничават достъпа на деца под 18 години до социални медии без съгласието на родителите.

Други социални платформи като TikTok, Snapchat, Instagram и Facebook също въведоха подобни функции за родителски контрол. Въпреки че YouTube не винаги се смята за социална мрежа, порталът предлага функции като потребителски профили, възможност за следване на създатели, коментиране на видеоклипове и достъп до алгоритмично подбрано развлекателно съдържание.

Коментар